NARAŠČAJ

V dunajskem živalskem vrtu gepardka skotila trojčke

Objavljeno 07. maj 2014 12.39 | Posodobljeno 07. maj 2014 12.50 | Piše: K. K.

Prve tri mesece pri materi sesajo mleko, ko pa pri približno 28 dneh starosti dobijo prve mlečne zobe, njihovemu jedilniku dodajo koščke mesa.

Gepardi so ob rojstvu tehtali 500 gramov.

DUNAJ – Sredi aprila so se v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn skotili trojčki gepardov. To je na Dunaju prvi naraščaj te živalske vrste po 13 letih.

Mati Cimber, ki je na Dunaj prišla pred dvema letoma, in oče Akin, ki so ga lani pripeljali iz vzrejnega centra v Afriki, sta poskrbela za dolgo pričakovani naraščaj. »Po letih 1999 in 2001 je to tretji naraščaj te ogrožene živalske vrste. Kotitev je potekala brez zapletov in mladički se čudovito razvijajo,« je povedala direktorica živalskega vrta Schönbrunn Dagmar Schratter. Ker se običajno tri do štiri tedne po rojstvu še zadržujejo v kotilni votlini, jim spola še niso mogli določiti.

Gepardi so ob rojstvu tehtali 500 gramov. Prve tri mesece pri materi sesajo mleko, ko pa pri približno 28 dneh starosti dobijo prve mlečne zobe, njihovemu jedilniku dodajo koščke mesa. Oče tako v divjini kot tudi v živalskem vrtu pri vzgoji ni udeležen. 

Deli s prijatelji