GLAS LJUDSTVA

Tretjina Hrvatov meni, da bodo popustili in sprejeli arbitražo

Objavljeno: 17.07.2017 10:37Posodobljeno: 17.07.2017 10:37

Več kot dve tretjini vprašanih sta ocenili, da je Slovenija članicam EU uspešneje pojasnila svoja stališča.

ZAGREB – Po razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško na morju in kopnem 56 odstotkov hrvaških državljanov meni, da je sodba v prid Sloveniji, je pokazala raziskava, ki jo je v nedeljo zvečer objavila hrvaška komercialna Nova TV. Približno tretjina vprašanih meni, da bo Hrvaška na koncu sprejela razsodbo.

Raziskava agencije Ipsos, v kateri je 13. in 14. julija sodelovalo 612 anketirancev, je še pokazala, da 12 odstotkov vprašanih meni, da je bila razsodba ugodnejša za Hrvaško. Da sta obe državi dobili približno enako, je menilo pet odstotkov Hrvatov, da sodba ni bila ugodna ne za Hrvaško in ne za Slovenijo, je prepričanih osem odstotkov Hrvatov, medtem ko jih 19 odstotkov ne ve.

Četrtina jih vlade ne podpira

Odločitev hrvaškega sabora iz leta 2015, da bo Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka in ne bo sprejela odločitve sodišča, podpirata dve tretjini anketirancev. Približno četrtina hrvaških državljanov ne podpira stališča hrvaške vlade, da ne bodo sprejeli razsodbe, 11 odstotkov se jih ni moglo odločiti. Nekaj manj kot 40 odstotkov vprašanih je menilo, da bosta Hrvaška in Slovenija dosegli novo rešitev kljub pritiskom Evropske komisije in Nemčije, naj Hrvaška uveljavi razsodbo. Da bo Hrvaška na koncu popustila in sprejela razsodbo, pričakuje 31 odstotkov vprašanih, da ne bo popustila, pa nekaj več kot petina. Več kot dve tretjini vprašanih sta ocenili, da je Slovenija članicam EU uspešneje pojasnila svoja stališča, medtem ko jih je 14 odstotkov menilo, da je bolje lobirala Hrvaška.

Hrvaški državljani so razdeljeni pri vprašanju, kdo je bolje lobiral za Hrvaško, predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović ali premier Andrej Plenković. Za predsednico je 29 odstotkov vprašanih, za premierja pa 26 odstotkov. Da sta oba lobirala enako, je menilo 16 odstotkov vprašanih, 15 odstotkov pa je tistih, ki so ocenili, da nobeden ni lobiral. 'Ne vem' je bil odgovor 14 odstotkov vprašanih.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja