NA ULICAH

Tisoči protestnikov na zagrebških ulicah

Objavljeno: 01.02.2016 21:14Posodobljeno: 01.02.2016 21:15

Nezadovoljni so z delovanjem nove vlade.

ZAGREB – Več kot tisoč ljudi – po ocenah novinarjev kar okoli 2000 – se je nocoj zbralo na zagrebškem Markovem trgu na protestu »izdajalcev«, ki ga je pripravila Delavska fronta. Na njem so izrazili nezadovoljstvo s tem, kar nova hrvaška vlada »dela, govori in namerava«, ter s tem, kdo vse je v vladi. Protest je minil brez incidentov.

Razloge za nocojšnji protest je prebrala ena od aktivistk Delavske fronte Miljenka Ćurković. Najglasnejši aplavz je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina požela z besedami, da so zbrani sami »priznali«, da so izdajalci, ker ne želijo, »da nam Karamarko določa, kaj smemo govoriti v javnosti«. To je letelo na vodjo HDZ in podpredsednika nove vlade Tomislava Karamarka. Kot je nadaljevala, HDZ po njihovem ni »ustvaril Hrvaške«, ampak jo je oropal. Sedanja desna vlada je po njenih besedah najbolj skrajna vlada na Hrvaškem vsaj od 90. let prejšnjega stoletja.

V pozivu k današnjemu protestu je Delavska fronta zapisala, da ne želijo živeti v državi, kjer »profesionalni 'domoljubi' sestavljajo sezname nasprotnikov, ukinjajo življenjsko partnerstvo, omejujejo oploditev ob pomoči medicine, uničujejo kulturo in (že doslej komajda obstoječo) medijsko svobodo, medtem ko istočasno že kdo ve kolikič ropajo celotno družbo, kršijo delavske pravice, znižujejo plače in dajejo ugodnosti korporacijam«. Kot so še zapisali, želijo »družbo solidarnosti, enakosti, socialne pravičnosti in strpnosti, ne pa družbe sovraštva, izkoriščanja in nestrpnosti«.