SLIKOVITO

Sodišče odločilo: Predsednik sme neonaciste označiti za norce

Objavljeno 10. junij 2014 20.03 | Posodobljeno 10. junij 2014 20.03 | Piše: STA, S. U.

Ker je govoril pred mladimi, je moral biti pri tem bolj slikovit, so še ocenili sodniki.

KARLSRUHE – Nemško ustavno sodišče je danes zavrnilo pritožbo, ki jo je proti nemškemu predsedniku Joachimu Gaucku vložila neonacistična stranka NPD. Gauck je NPD razjezil avgusta lani, ko je pripadnike te stranke označil za norce, ki bi jim bilo treba pokazati, kje so meje.

Potem ko je NPD lani pozivala k in pomagala organizirati več tednov trajajoče proteste proti azilnemu centru na vzhodu Berlina, je očitno nejevoljen Gauck v nagovoru skupini šolarjev izjavil, da »potrebujemo državljane, ki bodo šli na ulice in tem norcem pokazali, kje so meje«.

Stranka je Gaucku očitala, da bi moral kot predsednik države na ravni dnevnopolitične, strankarske politike ostati nevtralen. Kot je poudarila, je predsednikova naloga, da deluje kot nacionalen in moralen arbiter ter predstavlja Nemčijo v tujini.

Omejujejo ga ustava in zakoni ter načelo nepristranskosti

A kot so odločili ustavni sodniki, ima predsednik države pravico sam odločati o tem, kako bo izpolnjeval svoje naloge. Pri tem ga resda omejujejo ustava in zakoni ter načelo nepristranskosti, a ničesar od tega Gauck v danem primeru ni prekršil, odločitev sodnikov povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Izraz norec sam po sebi ima negativen prizvok in lahko predstavlja obrekovanje, so priznali sodniki, a dodali, da v tem konkretnem primeru ni bil uporabljen na nedopusten način, ki bi kršil pravice NPD.

Predsednik je namreč z njim označil ljudi, ki ne razumejo lekcij zgodovine ter kljub grozljivim posledicam nacizma zastopajo skrajno desna, nacionalistična in protidemokratična stališča. Ker je Gauck govoril pred mladimi, je moral biti pri tem bolj slikovit, so še ocenili sodniki.

Stranka NPD s približno 6000 člani je na parlamentarnih volitvah septembra lani dosegla le 1,3 odstotka in ni bila do zdaj še nikoli v bundestagu. Na evropskih volitvah konec maja pa se ji je uspelo prebiti v Evropski parlament, kjer bo imela po novem enega poslanca. Velja za neonacistično, protidemokratično, ksenofobično in antisemitsko.

Deli s prijatelji