V ZAPORU

Služil milijarde, zdaj dobi 40 $ na mesec

Objavljeno 18. maj 2013 17.30 | Posodobljeno 18. maj 2013 23.14 | Piše: E. B.
Ključne besede: Bernard Madoff

Bernard Madoff vzdržuje računalnike in telefone, da si zasluži dodatno hrano.

Sprva si je kruh za rešetkami služil z graviranjem zaporniških tablic, zdaj skrbi za ustrezno delovanje in vzdrževanje telefonov in računalnikov. Bernard Madoff prvič po vrsti let pošteno služi denar, bi lahko rekli, in se spopada z vsemi finančnimi ovirami, ki so še predobro znane navadnim smrtnikom.

Na mesec zasluži okoli 40 dolarjev, s katerimi si lahko kupi dodatno hrano in si jo v svoji celici tudi sam pripravi, denar mu omogoča še uporabo telefona, denimo, ko si zaželi pogovora s kom, ki ni pripravljen prevzeti stroškov klica. Dela sicer le nekaj ur na dan, a ta je zanj običajno neskončno dolg; ker ne more spati, vstane že pred peto zjutraj in – premišljuje. O podlem početju, ki ga je 2009. spravilo za zapahe za kar 150 let, 75-letnik pa bi teoretično lahko za pogojno izpustitev zaprosil leta 2139. Naj spomnimo, 2008. so ameriške oblasti razkrinkale finančno piramido, na vrhu katere je bil prav Madoff, takrat vpliven borznik z Wall Streeta, ki naj bi v usoden obtok spravil kar 65 milijard dolarjev. Kot je med sojenjem pojasnil, naj bi se ponzijeva shema začela 1987., ko je za izhod iz takratne borzne krize sklenil uporabiti denar premožnih vlagateljev – ki so se nevede spremenili v žrtve. Teh se je z leti nabralo na tisoče, upajoči so mu zaupali prihranke in premoženje, da bi jim jih oplemenitil, a so nazadnje ostali praznih rok. Nove vlagatelje je Madoff izplačeval z naložbami starih, iz začaranega kroga pač ni bilo več poti. »Nikoli nisem načrtoval, da bo šla zadeva tako daleč. Sprva je šlo za začasno rešitev, a potem je kar nisem mogel končati, saj bi moral priznati prevaro,« je v nedavnem intervjuju povedal obsojenec.

Iz razkošja, ki mu ga je omogočil status enega najpremožnejših Newyorčanov, se je preselil v bedo v zaporu v Severni Karolini: oblasti so mu odvzele vse premoženje, od penthousa na Manhattnu do počitniških vil po ZDA in v Franciji ter jahte, umetnine, oblačila, spominke, nakit in druge dragocenosti, ki so jih po odločitvi sodišča prodali na dražbi ter izkupiček namenili žrtvam finančne goljufije. Brez vsega je ostala tudi njegova žena Ruth, ki se je najprej zatekla k svoji sestri na Florido, zadnji dve leti pa živi pri mlajšem sinu Andrewu v Connecticutu. Madoffove prevare pa so pred tremi leti terjale tudi krvni davek: prvorojenec Mark se je 2010., ob drugi obletnico očetove aretacije, zaradi neznosnega pritiska in obsojanja javnosti obesil, črna misel pa Bernarda preganja vsak dan: »Le jaz sem kriv za Markovo smrt, s tem pač moram živeti. Sem poln obžalovanja za vso bolečino, ki sem jo povzročil tako svoji družini kot žrtvam sheme. Z ženo sva poročena že petdeset let, najina družina je zelo številna in smo zelo tesno povezani, spoznanje, da sem prizadel toliko ljudi, pa je zato še toliko težje.«

Naj spomnimo, da je za rešetkami, a v Južni Karolini, tudi Bernardov mlajši brat Peter, ki je dobil deset let zaradi prikrivanja številnih transakcij in malverzacij.

Deli s prijatelji