PACIFIŠKE BENETKE

Skrivnostno mesto v srcu oceana

Objavljeno 09. november 2017 16.33 | Posodobljeno 09. november 2017 16.33 | Piše: A. P.
Ključne besede: mesto ocean

Na 92 otočkih so postavili stavbe in jih povezali s kanali.

V oddaljenem ekvatorialnem Tihem oceanu so ruševine skrivnostnega mesta Nan Madol. Zgrajeno je bilo na koralni laguni v Mikroneziji na otoku Pohnpei. Na 92 otočkih so postavili stavbe, ki so bile med seboj povezane z omrežjem kanalov, zato mestu pravijo pacifiške Benetke.

Večina stavb je starih približno 900 let, samo mesto pa sega v osmo stoletje našega štetja. Znanstveniki še vedno ne znajo pojasniti, kako je prebivalcem uspelo premikati velikanske vulkanske kamnine, ki so jih uporabljali za gradnjo. Nekatere stavbe so bile visoke 16 metrov, zato jih primerjajo z egipčanskimi piramidami. »Zakaj bi nekdo gradil mesto sredi oceana?« se sprašuje arheolog dr. Patrick Hunt.

»Legenda pravi, da sta mesto ustvarila dvojčka čarovnika Olisihpa in Olosohpa. Hrano in vodo so morali uvažati, ker niso imeli možnosti za lastno pridelavo. Prav logistični problemi naj bi končno privedli do njegovega propada.« Skrivnostno mesto zaradi nedostopnosti obišče le približno 1000 turistov na leto, muhasto vreme in visoke temperature pa grozijo, da bo v celoti propadlo. 

Deli s prijatelji