KONEC DOBER

Siamski dvojčici zrasli v samostojni najstnici

Objavljeno: 06.03.2016 11:11Posodobljeno: 06.03.2016 11:12

Po operaciji so ju ločili: med drugim sta si delili nogo, medenico, jetra in mehur.

Prva leta življenja sta preživeli v soju žarometov. Siamski dvojčici sta bili ob rojstvu povezani prek trebuha in medenice, pri komaj sedmih mesecih, bilo je 30. septembra in 1. oktobra 2000, pa sta preživeli zgodovinsko operacijo.

Izjemno zapleten, kar 30 ur dolg poseg je bil le prvi v seriji operacij, s katerimi so jima kirurgi omogočili samostojno življenje, pripovedujeta Charity in Kathleen Lincoln iz predmestja Seattla v ZDA, ki sta danes zdravi in zadovoljni šestnajstletnici. »Posegov je bilo resnično veliko, že zdavnaj smo nehali šteti,« pove 45-letna mati Vaneice. Njen mož in oče pogumnih deklet, 47-letni Greg, je duhovnik, v svojih pridigah se je tako nemalokrat dotaknil usod svojih hčera in skupaj s farani molil za njuno okrevanje. Prepričan je, da so bile vse molitve uslišane. 
Vaneice je za zaplet izvedela že v zgodnji nosečnosti, specialist za siamske dvojčke jo je tako budno spremljal vse do poroda. Dekleti sta prijokali na svet s carskim rezom v Seattlu, takoj po rojstvu pa so se začeli temeljiti pregledi. Štiri skupine specialistov, pediatri, urologi, ortopedi in plastični kirurgi, so se lotile izdelave natančnega kirurškega načrta, ki je seveda vključeval takrat revolucionarno visokotehnološko podporo. Po dostopnih podatkih sta bili Charity in Kathleen komaj dvajseti par, združen prek trebuha in operativno ločen, je po uspešnem posegu zaupal vodja ekipe John Waldhausen. Šele po petih urah v operacijski dvorani so lahko strokovnjaki ocenili, ali bodo ločitev sploh lahko opravili. Deklici sta si namreč delili tudi jetra, medenico in mehur, pa tudi nogo, katere mehko tkivo, mišico in kožo so nazadnje uporabili za rekonstrukcijo trebušne stene.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

 

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Predstavitvene informacije