SE BLIŽA VOJNA?

Severna Koreja je ZDA in Južni Koreji zagrozila z jedrskim napadom

Objavljeno 09. marec 2016 15.13 | Posodobljeno 09. marec 2016 15.14 | Piše: STA, Ro. S.

Kim Džong Un je zatrdil, da je Severna Koreja uspešno razvila tehnologijo za namestitev jedrske konice na balistično raketo.

PJONGJANG – Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je danes zatrdil, da je Severna Koreja uspešno razvila tehnologijo za namestitev jedrske konice na balistično raketo. Doslej Pjongjangu po ocenah strokovnjakov še ni uspelo jedrskih bomb dovolj zmanjšati, da bi jih lahko namestili na rakete.

Kim je po poročanju severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA prav tako zatrdil, da so miniaturne konice termonuklearne naprave, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pjongjang sicer trdi, da je v četrtem jedrskem poskusu, ki ga je izvedel januarja, testiral močnejšo vodikovo bombo, a tuji opazovalci so podvomili o resničnosti teh navedb.

»Jedrske konice so bile standardizirane in pomanjšane, da so primerne za balistične rakete,« je Kim po pisanju KCNA dejal med srečanjem z jedrskimi znanstveniki. »To bi lahko poimenovali resnično jedrsko svarilo,« je dejal severnokorejski voditelj.

Severnokorejski časnik Rondong Sinmun je danes objavil naslovnico s fotografijo Kima, kako stoji pred napravo, ki bi po ocenah nekaterih strokovnjakov lahko bila pomanjšana jedrska naprava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severnokorejska vlada je sicer že lani zatrdila, da je izdelala jedrske konice, ki so dovolj majhne, da bi jih lahko namestili na balistične rakete, a strokovnjaki v Južni Koreji so izrazili dvom o tem. Danes je Kim prvič sam neposredno zatrdil, da je Pjongjangu uspel ta podvig.

Severna Koreja je sicer v ponedeljek ZDA in Južni Koreji zaradi začetka njunih skupnih vojaških vaj zagrozila z jedrskim napadom.

Deli s prijatelji