RAZOČARANI BOREC

Razkrito! Znana identiteta 22 tisoč borcev IS

Objavljeno 10. marec 2016 11.27 | Posodobljeno 10. marec 2016 11.30 | Piše: STA, S. U.

Več deset tisoč dokumentov vsebuje podrobnosti o džihadistih iz najmanj 51 držav.

LONDON – Razočarani borec skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) je britanski televiziji Sky News posredoval imena, naslove in telefonske številke 22.000 članov skupine. Več deset tisoč dokumentov vsebuje podrobnosti o džihadistih iz najmanj 51 držav, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za obrazce s 23 vprašanji, ki jih morajo izpolniti vsi, ki se želijo pridružiti IS. Poleg splošnih podatkov, kot so naslovi in telefonske številke, borci IS skupini razkrijejo tudi krvno skupino, dekliški priimek matere, stopnjo razumevanja šeriatskega prava in pretekle izkušnje.

Nekateri dokumenti naj bi vsebovali podatke o prej neznanih borcih IS iz severne Evrope, ZDA in Kanade pa tudi iz severne Afrike in Bližnjega vzhoda. Nekatera imena pa so bila obveščevalcem znana že prej.

image
Vir: Sky News

Ključek USB, ki naj bi bil ukraden vodji IS za notranjo varnost, je televiziji predal moški, ki se je predstavil kot Abu Hamed. Gre za nekdanjega borca oporečniške Svobodne sirske vojske, ki je prestopil na stran IS. Ta ga je, kot pravi, razočarala, ker islamska pravila, zaradi katerih se je pridružil IS, v skupini ne delujejo.

Televizija je o dokumentih obvestila pristojne britanske oblasti.

Deli s prijatelji