JUNAKINJE

Psičke obnavljajo požgane gozdove

Objavljeno 25. julij 2017 09.41 | Posodobljeno 25. julij 2017 09.42 | Piše: A. P.

Vsak dan raztrosijo osem kilogramov semen.

Psičke imajo rade svojo delo, lastnica pa tudi. Foto: Facebook

Januarja letos so gozdni požari pustošili po območju La Maue na Čilu. Prizadetih je bilo 457.000 hektarov gozda, ostala so le požgana tla. Nedavno so se borbi za obnovitev gozda pridružili trije border collieji, ki počnejo, kar znajo najbolje – tekajo naokrog.

Tri samičke, Das, Olivia in Summer, so v lasti 32-letne Francisce Torres, ki jih s svojim tovornjakom vozi na različna območja požganega gozda. Vsaka kosmatinka ima na sebi poseben nahrbtnik, v katerem so semena različnih endemičnih rastlin. Psi tečejo naokrog in trosijo seme. Ko se vrnejo, si zaslužijo prigrizek, nato jim spet napolni nahrbtnike s semeni in vajo ponovijo.

Torresova je pojasnila, da so psi naučeni, da ne smejo napadati divjih živali. Po njenem prepričanju so border collieji popolna pasma za ta posel, saj so hitri, gibčni in polni energije. Vsak dan pretečejo okoli 30 kilometrov in raztrosijo osem kilogramov semen. Za primerjavo, človek bi na dan zmogel le tri kilometre. Povrhu pa kužki zelo uživajo v tem opravilu. »Ključno je, da se rastlinstvo obnovi. Nekatera polja so že v celoti zelena, vse zaradi dela Summer, Olivije in Das,« je ponosna Torresova. 

Deli s prijatelji