TIRALICA

Prijazni Slovenci ščitimo davčne dolžnike

Objavljeno 17. avgust 2012 11.25 | Posodobljeno 17. avgust 2012 11.25 | Piše: T. L.

V Veliki Britaniji nad največje dolžnike – s tiralico.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA, LONDON – Znano je, da naša država ni najučinkovitejša pri pobiranju davkov, v času krize pa je takšnih in drugačnih davčnih dolžnikov še več. In če je slovenska vlada (vsaj delno) sledila zgledu Hrvaške, kjer so nedavno javno objavili imena in priimke največjih davčnih dolžnikov, je to storila precej prijazno: z objavo seznama brez naziva podjetja in imen posameznikov, kjer je mogoče videti le znesek dolga.

Toda v Veliki Britaniji šale ne poznajo: objavili so seznam davčnih dolžnikov, ki ni seznam sramote, ampak – tiralica. Ob imenih in zneskih 20 največjih dolžnikov so objavili še njihove fotografije, možne lokacije, kjer bi se lahko dolžniki zadrževali, in sodbe, ki jim jih je izreklo sodišče v njihovo odsotnosti. Britanska davčna uprava je za pomoč pri iskanju dolžnikov zaprosila tudi državljane.

Gre torej za zgodovinski dogodek: britanska davkarija je namreč prvič v zgodovini objavila fotografije največjih davčnih dolžnikov oziroma izdala tiralico za njimi!

Milijonski dolgovi

In kdo je prvouvrščeni na lestvici? Hussain Asad Chohan (44), pakistansko-britanski državljan, ki je 'pozabil' plačati 255 milijonov evrov davka. Oblasti menijo, da se skriva v Dubaju, v Veliki Britaniji pa so ga v odsotnosti obsodili na 11 let zapora.

20 največjih britanskih dolžnikov državi dolguje več kot 895 milijonov evrov. Večina dolžnikov se skriva, nekateri pa so jo pobrisali tudi v tujino – v Švico, Republiko Južno Afriko in Pakistan.

Deli s prijatelji