RAZKRITO

Potrjeno: naplavljeni deli pripadajo izginulemu MH370

Objavljeno 05. avgust 2015 22.17 | Posodobljeno 05. avgust 2015 23.43 | Piše: Mo. S.

Od izginotja letala mineva dolgih 515 dni.

Del letalskega krila je naplavilo na otok Reunion. Foto: Reuters

KUALA LUMPUR, TOULOUSE – Malezijski premier Najib Razak je potrdil, da je del krila letala boeing 777, ki ga je naplavilo na francoski otok Reunion v Indijskem oceanu, pripadal izginulemu letalu družbe Malaysia Airlines.

Prepričljivo potrdili

»Danes, 515 dni po izginotju letala, vam moram s težkim srcem povedati, da je mednarodna ekipa strokovnjakov prepričljivo potrdila, da so razbitine letala, najdene na otoku Reunion, dejansko del MH370,« je Razak povedal novinarjem v Kuala Lumpurju in dodal, da imajo zdaj tudi fizične dokaze, da je letalo tragično končalo v Indijskem oceanu. Ali je kaj več jasnega tudi o samem vzroku strmoglavljenja, pa ni razkril. »Vsem prizadetim bi rad zagotovil, da bo malezijska vlada storila vse, kar je v naši moči, da se ugotovi resnico o tem, kaj se je zgodilo,« je še zatrdil.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je to razkrila mednarodna ekipa strokovnjakov. Dele krila, natančneje zakrilca, ki so zaradi zračnih komor veliko lažja in s tem plovna, so na plaži Reuniona našli 29. julija. Ker je Reunion francoski departma, je preiskavo ostankov prevzela Francija. Preiskovalci so v Toulousu sicer šele danes začeli pregledovati naplavljeni del, za katerega so takoj posumili, da bi lahko pripadal izginulemu letalu, zdaj pa so to tudi potrdili.

Strašen konec

Letalo je z radarjev izginilo 8. marca lani, torej pred 17 meseci. Polet MH370 naj bi se končal v Pekingu, vendar pa so kontrolorji poletov kakšno uro po vzletu z letališča v Kuala Lmpurju izgubili stik s posadko, letalo pa je skrivnostno izginilo. In z njim seveda tudi vseh 239 potnikov in članov posadke. Svojci so tako danes še ob zadnje upanje.

Deli s prijatelji