POLITIČNO VRENJE

Poslanci Merklove nad šefico: Migrante je treba zavračati na mejah

Objavljeno 14. januar 2016 13.12 | Posodobljeno 14. januar 2016 13.12 | Piše: STA, K. K.

Odločanje poslanske skupine o pobudi, pod katero naj bi se podpisalo že več deset poslancev, naj bi pomenilo prikrito glasovanje o nezaupnici Merklovi.

BERLIN – Del nemških vladajočih krščanskih demokratov (CDU/CSU), ki se ne strinja z azilno politiko nemške kanclerke Angele Merkel, zbira podpise in med drugim zahteva zavrnitev večine prebežnikov že na nemških mejah. O predlaganih spremembah bi glasovali na seji poslanske skupine 26. januarja, danes piše dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Časnik ocenjuje, da bo odločanje poslanske skupine o pobudi, pod katero naj bi se podpisalo že več deset poslancev, dejansko prikrito glasovanje o nezaupnici Merklovi.

Podpisniki pobude vladi med drugim očitajo, da pri varovanju meja ne spoštuje nemškega zakona o azilnem postopku. V pobudi, ki izhaja iz odločitev nedavnega zasedanja poslanske skupine CSU v Wildbad Kreuthu na Bavarskem, poslanci zahtevajo »zanesljivo varovanje nemških meja«, dokler ne bodo obsežno zavarovane zunanje meje schengenskega območja. Ob tem predlagajo, da bi v skladu z zakonom o azilnem postopku že na mejah zavračali vsaj tiste prebežnike, »pri katerih ni jasnih humanitarnih razlogov za vstop v državo«.

Poslanec CDU Wolfgang Bosbach je spremembo usmeritev politike glede begunske krize zahteval tudi v razpravi v bundestagu, sicer namenjeni množičnim spolnim zlorabam v Kölnu na silvestrovo. Ob tem je priznal, da nemška zakonodaja glede azila ne predvideva zgornje meje števila prosilcev za azil, kar pa ne pomeni, da so »sposobnosti Nemčije za sprejemanje beguncev neomejene. Pred nami je politična preobremenitev države,« je opozoril.

Vodja poslanske skupine CDU/CSU Volker Kauder je sicer prepričan, da večina poslancev CDU in CSU podpira politiko Merklove.

Deli s prijatelji