STOPIL PRED NOVINARJE

Po obtožbah minister odstopil

Objavljeno: 28.01.2016 21:38Posodobljeno: 28.01.2016 21:38

Poudaril je, da obtožbe proti njemu, ki so se pojavile v medijih, niso resnične, a da ne želi biti breme vladi.

ZAGREB – Hrvaški minister za veterane Mijo Crnoja (HDZ) je po večurnem srečanju v poslopju vlade v Zagrebu le stopil pred novinarje in povedal, da je premierju Tihomirju Oreškoviću podal odstop. Poudaril je, da obtožbe proti njemu, ki so se pojavile v medijih, niso resnične, a da ne želi biti breme vladi. Premier je odstop sprejel.

Kot je dejal Crnoja, je predstavil vse dokumente vladi in pravnim strokovnjakom, ki so ocenili, da ni bilo kaznivih dejanj, ki mu jih očitajo mediji. Na novinarska vprašanja ni želel odgovarjati. Več pravnikov je dva dni proučevalo dokumentacijo, ki jo je v svojo obrambo prinesel Crnoja.

Povezane vsebine

Po Crnoji je pred novinarje stopil tudi premier Orešković in potrdil, da so s pravnimi strokovnjaki dolgo razpravljali, na koncu pa je sprejel odstop ministra. Napovedal je, da bodo »kmalu našli novega človeka« in da bo ime novega ministra znano v prihodnjih dneh, saj je ministrstvo za veterane pomemben resor.

Zahvalil se je Crnoji, ker se je boril za Hrvaško, in mu zaželel vse najboljše. Zahvalil se je tudi državljanom za njihovo potrpežljivost. Podpredsednik vlade in vodja HDZ Tomislav Karamarko je po odstopu Crnoje dejal, da ne more povedati, kdo bo novi minister za veterane.

V preteklih dneh so mediji poročali predvsem o njegovih domnevnih malverzacijah s prijavo kraja bivališča, ki bi lahko bile povezane z morebitno utajo davkov. Crnojo kritizirajo tudi, ker kot veteran ni spoštoval zakonov pri pridobitvi brezplačnega zemljišča za gradnjo hiše in namenskega stanovanjskega posojila. Mediji so poleg tega poročali o njegovem nasilnem vedenju, zaradi katerega je bil tudi v priporu.