PREDSEDNIŠKE VOLITVE

Oh, Melania, Donald priznal: Kaj vse je morala prenašati

Objavljeno: 10.02.2016 09:05

Trump se je uvodoma zahvaljeval vsem, ki so mu pomagali do zmage, med drugim ženi slovenskega rodu Melanii.

CONCORD – Prepričljivi zmagovalec republikanskih strankarskih volitev v zvezni državi New Hampshire Donald Trump je v zmagoslavnem govoru zagotovil, da bo Amerika z njim v Beli hiši spet velika, da bo zgradil zid na jugu, zaščitil pravico do orožja, »izprašil« teroriste, sam pa bo najboljši predsednik za delovna mesta, »kar jih je bog ustvaril«. Trump se je uvodoma zahvaljeval vsem, ki so mu pomagali do zmage, med drugim svoji ženi slovenskega rodu Melanii Trump. »Kaj vse je morala prenašati. Ampak na začetku mi je povedala, če se bom odločil za predsedniško kandidaturo, bom zmagal. In hvala, Melania, res hvala,« je dejal zmagovalec New Hampshira in še naprej vodilni kandidat republikancev.

Tako se norčujejo iz Trumpa

Njegovi podporniki v dvorani so govor prekinjali z vzkliki »USA, USA«, Trump pa jih je v zanj neznačilnem slogu miril, ko je omenil zmagovalca demokratskih strankarskih volitev Bernarda Sandersa ter mu čestital za zmago. Dejal je, da ne ve, kam namerava Sanders peljati Ameriko, ampak mu ne bo dovolil, da jo vrže stran. Podobno kot Sanders je nato bentil čez posebne interese, ki kupujejo volitve in vplivajo na politike, ter poudaril, da se financira sam, zato ne bo nikomur nič dolžan.

Na položaju predsednika bo odpravil zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame, zaščitil pravico do orožja, odpravil zvezne šolske standarde in postal najboljši predsednik za delovna mesta, »kar jih je bog ustvaril«. Statistiko o nizki stopnji brezposelnosti okrog petih odstotkov je označil za lažno in dodal, da je prava tam do 40-odstotna, sicer na njegovih zborovanjih ne bi bilo tako velikih množic.

Liberalni medij Huffington Post, ki je vest o Trumpu uvrstil med zabavne novice, se po izidih v New Hampshiru ni nič kaj zabaval in je Trumpovo zmago pospremil z naslovom »New Hampshire volil rasista, seksista in ksenofoba«.

Favorit: Trump

Na drugo mesto se je uvrstil povsem druge sorte kandidat guverner Ohia John Kasich, ki je bil še sam prijetno presenečen nad izidom. »Proti nam so za negativno kampanjo porabili milijone dolarjev, kar je stara politika. Mi imamo preveč dobrega prodati, da bi zapravljali čas s kritiziranjem drugih. Danes se morda res obračamo stran od temne plati ameriške politike,« je dejal Kasich.

Obljubil je, da se bo v Beli hiši boril za delovna mesta, proti raznim oblikam odvisnosti, predvsem pa ne bo skrajnež in ne bo delil Amerike, ker morajo skupaj reševati probleme. Za nameček se je še malce norčeval iz dolgega zmagoslavnega govora Sandersa. »Mislil sem, da bo govoril, dokler ne bo dopolnil 77 let,« je dejal Kasich.

Po okrog 70 odstotkih preštetih glasovih jih je Trump osvojil 34 odstotkov, Kasich pa 16. Za tretje mesto najbolje kaže teksaškemu senatorju Tedu Cruzu, ki je prejel okrog 12 odstotkov glasov, za petami pa sta mu nekdanji guverner Floride Jeb Bush z 11 in zvezni senator iz Floride Marco Rubio z desetimi odstotki glasov. Ostali kandidati so bili daleč zadaj.

Republikanska tekma se zdaj najprej 20. februarja seli v Južno Karolino, nato pa 23. februarja v Nevado. Ankete tam ponovno najbolje kažejo Trumpu pred kandidati, ki prihajajo iz južnih ali jugozahodnih držav ZDA. Kasich tam trenutno krepko zaostaja.

Povezane vsebine