RUSKA GROŽNJA

Odločitev Nata: v Latvijo naj bi poslali tudi slovenske vojake

Objavljeno 08. julij 2016 22.05 | Posodobljeno 08. julij 2016 22.43 | Piše: STA, T. Pa.

Voditelji zveze Nato so danes na vrhu v Varšavi potrdili napotitev štirih bataljonov z okoli 4000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko.

Fotografija je simbolična.

VARŠAVA – Voditelji zveze Nato so danes na vrhu v Varšavi potrdili napotitev štirih bataljonov z okoli 4000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Nato s krepitvijo vojaške navzočnosti na svojih vzhodnih mejah odgovarja na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija.

Stoltenberg je na novinarski konferenci pojasnil, da bo šlo za robustne večnacionalne bataljone, ki bodo v omenjene štiri države napoteni prihodnje leto in se bodo redno izmenjavali.

Bataljoni »izkazujejo moč čezatlantski zvezi in dajejo jasno vedeti, da bi bil napad na eno zaveznico napad na celotno zavezništvo«, je poudaril prvi mož Nata.

Potrdil je, da bodo ZDA prevzele poveljevanje bataljonu na Poljskem, Velika Britanija v Estoniji, Kanada v Latviji in Nemčija v Litvi.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes napovedal, da bodo ZDA na Poljsko napotile okoli 1000 vojakov, britanski obrambni minister Michael Fallon pa je sporočil, da bo njegova država napotila 500 vojakov v Estonijo in 150 na Poljsko. Prispevke so po besedah Stoltenberga napovedale vse države članice.

Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija prispevala vod s 30 vojaki za bataljon pod kanadskim poveljstvom v Latviji.

Deli s prijatelji