SRBIJA

Odločila je: pokojnine in plače bodo povišali

Objavljeno: 14.10.2017 18:05Posodobljeno: 14.10.2017 18:06

Srbska premierka je po 100 dneh na položaju napovedala povišanje pokojnin in plač.

KRUŠEVAC – Pokojnine v Srbiji se bodo s 1. januarjem prihodnje leto povečale za pet odstotkov, plače v javnem sektorju pa za 10 odstotkov, je po 100 dneh nove vlade napovedala srbska premierka Ana Brnabić. Gre za izdatke, ki so bili leta 2014 v okviru varčevalnih ukrepov zamrznjeni. Rezultati stroge fiskalne politike so sicer »impresivni«, toda breme reformnih ukrepov so nosili ravno upokojenci. Zato bodo v prihodnjih mesecih deležni tudi enkratne pomoči 5000 dinarjev, kar je okoli 42 evrov, je Brnabićeva danes dejala v Kruševcu, kjer je z ministri predstavljala rezultate dosedanjega dela vlade.

Trajno povišanje pokojnin

S 1. januarjem se bodo za pet odstotkov trajno zvišale vse pokojnine v Srbiji. Med tem lahko v vojski, policiji, šolstvu, zdravstvu in pravosodju pričakujejo za desetino višje plače, uslužbenci v javni upravi pa za pet odstotkov. Premierka je ob tej priložnosti napovedala tudi nadaljnje sodelovanje z vsemi državami v regiji. Izpostavila je, da prednostna naloga zunanje politika ostaja pot približevanje evropskim integracijam oz. članstvo v EU.

Brnabićeva je vodenje srbske vlade prevzela 29. junija na predlog dotedanjega premierja Aleksandra Vučića, ki je bil izvoljen za predsednika države.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja