USTNA OBRAVNAVA

Novica z arbitražnega sodišča: to se bo zgodilo v četrtek

Objavljeno 14. marec 2016 14.25 | Posodobljeno 14. marec 2016 15.15 | Piše: STA, A. L., Mo. S.

Obravnava bo potekala en dan in za zaprtimi vrati.

Slovensko zunanje ministrstvo bo nestrinjanje izrazilo s protestno noto.

HAAG – Arbitražno sodišče, ki naj bi določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je za četrtek, 17. marca, razpisalo ustno obravnavo. Obravnava bo potekala en dan in za zaprtimi vrati, so danes sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki deluje kot registrar za priložnostno arbitražno sodišče med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaški bojkot

Hrvaški zunanji minister Kovač je v Bruslju že napovedal, da se Hrvaška ne bo udeležila ustne obravnave. Ob tem je napovedal, da bo kmalu obiskal Slovenijo, ter izrazil prepričanje, da bosta državi zagotovo našli rešitev na podlagi mednarodnega prava in dvostranskih pogajanj. Stališče Hrvaške je poznano, Hrvaška je izstopila iz arbitražnega postopka, tako da zanjo to ni več relevantno, je poudaril Kovač v odzivu na novico, da bo ustna obravnava na arbitražnem sodišču v četrtek. Na vprašanje, ali torej Hrvaška v Haag ne bo poslala nikogar, je odgovoril: »Ne.« Odnosi Slovenije in Hrvaške so zelo razviti in prijateljski, državi bosta zagotovo našli rešitev na podlagi mednarodnega prava in dvostranskih pogajanj, je še dejal Kovač.

V senci afere

Arbitražno sodišče je 2. decembra lani napovedalo, da bo v marcu opravilo dodatno zaslišanje Slovenije in Hrvaške, na katerem naj bi obe državi pojasnili svoje poglede na dogodke lani poleti, ko so bili objavljeni prisluhi pogovorov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik. Oba sta potem odstopila, Hrvaška pa je napovedala enostranski izstop iz arbitražnega procesa.

Sodišče je decembra obe državi tudi pozvalo, naj mu posredujeta še svoja pisna stališča, in sicer je imela Hrvaška rok za to do 15. januarja, Slovenija pa do 26. februarja. Iz Zagreba so sporočili, da z arbitražnim sodiščem ne sodelujejo več, zato tudi niso pošiljali nobenih dodatnih pojasnil v Haag. Slovenija pa je zahteve sodišča izpolnila.

Za zaprtimi vrati

Ker je arbitražni postopek tajne narave, bo za zaprtimi vrati potekala tudi četrtkova ustna obravnava. Vsaka država bo imela pol dneva za predstavitev svojih stališč. Prva bo dopoldne na vrsti Hrvaška, popoldne pa Slovenija. Na koncu bo arbitražno sodišče objavilo povzetek stališč, še piše v današnjem sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji