IZ HRVAŠKE

Novi hrvaški zunanji minister si želi boljših sosedskih odnosov

Objavljeno: 23.01.2016 17:05Posodobljeno: 23.01.2016 17:05

Napovedal je, da bo kmalu stopil v stik s slovenskim kolegom in z ministri iz drugih sosednjih držav.

ZAGREB – Novi hrvaški zunanji minister Miro Kovač je danes po prevzemu dolžnosti od svoje predhodnice Vesne Pusić med najpomembnejšimi nalogami na področju zunanje politike izpostavil stabiliziranje odnosov s sosedami. Napovedal je, da bo kmalu stopil v stik s slovenskim kolegom in z ministri iz drugih sosednjih držav, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ob tem je povedal, da se je že v petek pogovarjal z madžarskim kolegom.

Stike s sosedami je Kovač izpostavil tudi v odgovoru na vprašanje, kakšna bo zunanja politika pod njegovim vodstvom na področju begunske krize. Dodal je, da se je o begunski problematiki že danes pogovarjal s predsednikom in podpredsednikom vlade ter z ministroma za notranje zadeve in obrambo. Po njegovih besedah bo glede vprašanja beguncev potekalo »zelo odprto usklajevanje«.

Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko pa je poudaril, da bo Hrvaška v begunski krizi ravnala tako kot Evropa. Po njegovih besedah je sicer vse odvisno od tega, koliko prebežnikov bo lahko še sprejela Nemčija. »Opažamo, da so kriteriji vse strožji, zato jih bo poostrila tudi Hrvaška,« je dejal po današnjem prvem delovnem srečanju nove hrvaške vlade v banskih dvorih.

Poudaril je še, da Hrvaška ne bo dopustila, da bi postala »slepo črevo«, kako bo ravnala, pa ne ve. Na vprašanje, ali bo Hrvaška na meji namestila bodečo žico, tako kot Slovenija, pa je odvrnil: »Slovenija je del Evrope in z njo se moramo dogovarjati o določenih stvareh.«

Novi hrvaški premier Tihomir Orešković pa je po delovnem srečanju z ministri pojasnil, da je bil v ospredju pogovorov proračun in da je ministrom dal nalogo, naj preučijo proračune ministrstev, ki so jih ali jih še bodo prevzeli, da bi lahko čim prej pripravili državni proračun za letos.

Primopredaje so sicer danes opravili na zunanjem, obrambnem, finančnem in notranjem ministrstvu, na preostalih, razen na ministrstvu za znanost, izobraževanje in šport, pa naj bi posle predali v ponedeljek.

Orešković je danes še napovedal, da prihodnji teden na pogovore z njegovo vlado pridejo predstavniki Mednarodnega denarnega sklada, v kratkem pa pričakuje tudi srečanje s predstavniki Evropske komisije, zato se mora vlada čim prej seznaniti s stanjem proračuna.