NASILJE

Nov incident: mladoletni migranti v centru nad osebje

Objavljeno 29. januar 2016 09.22 | Posodobljeno 29. januar 2016 09.22 | Piše: T. L.

Osebje centra, kjer so nameščeni begunski otroci, ki so prišli brez spremstva staršev, se je pred skupino 19 otrok zabarikadiralo v sobo.

V tem centru je v ponedeljek umrla 22-letna Alexandra.

KALMAR – V begunskih centrih po Švedskem so razmere razgrete. Po ponedeljkovi kruti smrti 22-letne Alexandre, ki je umrla potem, ko jo je zabodel 15-letni migrant,image se je v sredo zvečer zgodil nov incident. Tokrat v centru na jugu Švedske. Po poročanju švedskih medijev se je osebje v domu za begunske otroke v sredo zvečer moralo zapreti v eno od sob, saj ga je z orožjem napadla skupina 19 mladeničev, ki jih imajo na skrbi v centru, poroča spletna stran The Local Sweden. Zaposlene v centru je osvobodila šele policija, ki je prišla v center in aretirala razgrajače.

»Izbruhnilo je nasilje v centru, kjer so nameščeni begunski otroci, ki so v državo prišli brez spremstva,« je za Expressen dejala Ingela Crona z lokalne policijske postaje. V napad se je združilo 19 otrok. Napad so izvedeli orožjem, ki so ga izdelali sami.  

John Nilsson, ki tudi prihaja z lokalne policije, je dejal za časnik Barometern, da se je upor začel, ker je osebje zavrnilo željo enega od v centru nastanjenih otrok. 

»Eden od njih ni želel kupiti sladkarij in se je razjezil na člana osebja. Okoli sebe je zbral okoli 15 prijateljev in osebje je bilo prisiljeno, da se zapre v sobo, medtem pa je skupina počela, kar koli je želela. Policija je odpeljala dva fanta. 16-letnika, ki ga sumijo, da je začel upor, so policisti zadržali, drugega pa so izpustili. 

Po incidentu so lokalne oblasti nekaj otrok namestile v druge centre, s čimer želijo umiriti situacijo. 

Deli s prijatelji