TESTI

Niti orkan ni ogrozil teleskopa

Objavljeno: 13.01.2018 16:22Posodobljeno: 13.01.2018 16:24

Naprava bo kmalu poletela v vesolje. Največi teleskop vseh časov vreden več kot 7 milijard evrov.

HOUSTON – Nasin vesoljski teleskop James Webb, ki bo sposoben iskati zunajzemeljsko življenje, prestaja zadnje kritične teste, preden ga bodo poleti 2019 izstrelili v vesolje. Gre za napravo, ki je vredna 7,3 milijarde evrov, testirajo pa jo v gigantski vakuumski komori v vesoljskem središču Johnson Space Centre v Houstonu. Inženirji so prepričani, da bomo lahko z njegovo pomočjo razkrili številne skrivnosti vesolja.

Teleskop je že prestal 100 dni testiranja pri temperaturi na stotine stopinj pod lediščem, da bi se prepričali, ali deluje v ekstremnem mrazu.

Naprava bo lahko zaznala infrardečo svetlobo, ki prihaja iz globin vesolja, zaradi česar mora biti zelo hladna
 

»Uspeh testa je zelo pomemben korak za teleskop,« je povedal Bill Ochs, vodja projekta. »Potrdil je, da instrumenti pravilno delujejo, slika je brezhibna, tudi drugače je njegov odziv na mraz ustrezen. Dokazali smo, da je Nasa s sodelavci naredila izjemen teleskop s spektakularnimi merilnimi instrumenti.«

Naprava bo lahko zaznala infrardečo svetlobo, ki prihaja iz globin vesolja, zaradi česar mora biti zelo hladna. Njena delovna temperatura je pri 233 stopinjah Celzija pod ničlo. Opremljena je z 18 ogledali na osnovi zlata, ki delujejo kot eno samo veliko ogledalo. Testiranja ni uspelo prekiniti niti orkanu Harvey, ki je vmes prizadel Teksas. Teleskop bo lahko prodrl v najbolj oddaljene in hladne dele vesolja in izdatno povečal našo sposobnost razumevanja njegovega nastanka. 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja