AVSTRIJSKI MEDIJI

Nemčija v Avstrijo vrača na tisoče migrantov

Objavljeno: 13.02.2016 13:09Posodobljeno: 13.02.2016 13:09

Avstrijski kancler Werner Faymann je še oktobra zatrjeval, da takšen scenarij ni mogoč.

DUNAJ – Samo januarja so nemški obmejni policisti v Avstrijo vrnili več kot 3700 Maročanov, Alžircev in Egipčanov, in če se bo to nadaljevalo, bo prišlo v Avstrijo s smeri severozahoda letos do 30.000 ekonomskih migrantov, piše avstrijski časnik Kronen Zeitung in dodaja, da je avstrijski kancler Werner Faymann še oktobra zatrjeval, da takšen scenarij ni mogoč.

Medtem ko se avstrijsko notranje in obrambno ministrstvo ukvarjata s tem, kako čim bolj zaščititi južno mejo, prihaja na tisoče ekonomskih migrantov k nam s severozahoda, v petkovem članku na spletu opozarja časnik in Nemčiji očita množično vračanje migrantov iz Bavarske v Avstrijo. Kot nadaljuje, so na to možnost opozarjali že lani jeseni, ko je nemško notranje ministrstvo napovedalo »hiter izgon« prišlekov, ki niso upravičeni do azila. A Faymann je takrat zatrdil, da so odnosi z Nemčijo odlični in da tu ne bo nobenih težav, saj da nemška kanclerka Angela Merkel »drži besedo«.

»Štiri mesece kasneje pa številke notranjega ministrstva kažejo, da Berlin zelo dobro izvaja napovedane hitre izgone v Avstrijo: na dan preprosto pošiljajo nazaj v Zgornjo Avstrijo in na Solnograško od 50 do 200 ekonomskih migrantov iz Maroka, Alžirije, Egipta itd.« V januarju je šlo povprečno za 123 ljudi dnevno, februarja malo manj – po pojasnilih Dunaja zato, ker Avstrija zdaj bolje nadzoruje vstopanje migrantov na svoji južni meji s Slovenijo.