ČIGAVO JE?

Naplavilo del letala

Objavljeno: 29.01.2016 20:37Posodobljeno: 29.01.2016 20:37

Na južni tajski obali so domačini našli večji kovinski kos.

  • Velikanski kovinski kos je naplavilo na tajsko obalo

BANGKOK  – Na obalo na jugu Tajske je morje naplavilo večji kovinski kos, ki spominja na del letala, vaščani, ki so ga našli, so prepričani, da je prav to: del malezijskega letala, ki je 8. marca 2014 letelo iz Kuala Lumpurja proti Pekingu, spremenilo smer in izginilo brez sledi! Na krovu je bilo 239 ljudi. Oblasti predvidevajo, da je treščilo v Indijski ocean, toda niso ga še našli. Doslej so identificirali le en del, in sicer tistega, ki ga je morje lanskega julija naplavilo na obalo otoka Reunion, nekaj tisoč kilometrov jugozahodno od Tajske. Potrditev, da je del z Reuniona res del malezijskega letala, je prvi trden dokaz o tragičnem koncu potnikov, večinoma so bili Kitajci. Po odkritju z Reuniona niso preiskovalci našli nič več kljub veliki iskalni akciji, ki je pokrivala več kot 80.000 kvadratnih kilometrov morja.

Ko so kovinski kos našli, so vaščani nemudoma obvestili policijo. Domačini pravijo, da je bil v vodi kako leto, sodeč po školjkah na njem. In čeprav vsi menijo, da gre za pogrešano letalo MH370, so malezijske oblasti previdne in opozarjajo, da sklepov ne gre delati prehitro in naplavljenega dela povezovati z letalom, ki ga pogrešajo že skoraj dve leti.

Tajski strokovnjak za vojaško letalstvo je že pregledal kos kovine, velik dva krat tri metre, in povedal, da gre najverjetneje res za del letala, da pa so potrebne dodatne potrditve. Kos bodo pripeljali v Bangkok, kjer ga bodo pregledali in preiskali, saj je potrebna posebna oprema, s katero lahko določijo vrsto plovila, je povedal predstavnik tajskih zračnih sil in še, da najdeni del zagotovo ni z letala tajskih zračnih sil. Neki vir je povedal, da je kos najverjetneje z nosu letala, saj so na njem žice. Pri identifikaciji bodo zagotovo v pomoč številke, ki so dobro vidne.