SMRTNE ŽRTVE

Napadalec je v Turčijo prišel kot »običajni migrant« iz Sirije

Objavljeno 13. januar 2016 20.03 | Posodobljeno 13. januar 2016 20.02 | Piše: STA, Mo. S.

»To je bil napad proti človečnosti,« je poudaril nemški minister za notranje zadeve.

CARIGRAD – Napadalec, ki se je v torek razstrelil v Carigradu, je v Turčijo prišel kot »običajni migrant« iz Sirije, je povedal turški premier Ahmet Davutoglu. O njem niso imeli nobenih podatkov, da bi ga kdo iskal. V preiskavi zdaj preučujejo vse njegove stike, doslej pa so prijeli štiri osumljence.

Turške oblasti so sporočile, da je napad izvedel 28-letni Sirec, ki je bil pripadnik skrajne skupine Islamska država (IS) in je nedavno prišel v Turčijo iz Sirije. Turške varnostne sile so v zadnjih dneh po državi prijele 74 domnevnih članov IS, so poročali turški mediji, vendar za zdaj ni znano, ali so bili povezani z bombnim napadom.

Turški notranji minister Efkan Ala je pred tem sporočil, da so v povezavi s torkovim napadom aretirali enega osumljenca, ni pa pojasnil, kakšna naj bi bila njegova vloga pri tem dejanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Preiskava se zelo intenzivno nadaljuje,« je dejal Ala na novinarski konferenci z nemškim notranjim ministrom Thomasom de Maizierjem, ki je po napadu odhitel v Turčijo.

De Maiziere je dejal, da ni nobenih znakov, da je bil napad usmerjen proti Nemcem, zato ni razloga za odpoved potovanj v Turčijo. »To je bil napad proti človečnosti,« je poudaril. Nemško zunanje ministrstvo je kljub temu svetovalo državljanom, naj se izogibajo velikim množicam na javnih površinah in turističnim atrakcijam v Carigradu.

Deli s prijatelji