DOBRA NOVICA

Največji plavalni tečaj na svetu

Objavljeno 20. januar 2016 16.56 | Posodobljeno 20. januar 2016 16.57 | Piše: S. I.

V Bangladešu, kjer vsak dan utone okoli 50 otrok, so se lotili velikanskega projekta: 40 milijonov otrok, starih od pet do 17 let, bodo naučili plavati.

Mladi Bangladeševci čakajo na vrsto v plavalnem bazenu. Foto AFP

Potem ko je njen najstarejši sin Amanto postal eden od 50 otrok, ki vsak dan utonejo v Bangladešu, se je Džahanara Anvar odločila, da se bo njegov mlajši brat udeležil največjega plavalnega tečaja na svetu. »Obljubila sem mu, da ga bom poslala v plavalni center, ko bo naredil razred, a se nisem resnično zavedala, kako pomembno je znati plavati,« se Džahanara spominja dneva, ko je 14-letni Amanto 2011. šel plavat v bližnji kanal – in se ni vrnil.

V Bangladešu vsako leto utone okoli 18.000 otrok, s čimer je utopitev postala vodilni vzrok smrti med mlajšimi od 17 let. V državi, ki je prepredena z deltami rek in ki jo vsako leto med monsunsko sezono prizadenejo poplave in kjer četrtina izmed 160 milijonov prebivalcev živi ob morju, vodna nevarnost preži tako rekoč na vsakem koraku. A le redki otroci znajo plavati, saj starši nimajo denarja, da bi jih poslali v plavalno šolo.

Mega projekt

Zato je bangladeška vlada lani sklenila, da bodo plavalni tečaji obvezni za vse šoloobvezne otroke, s čimer je njen plavalni program postal najobsežnejši na svetu. Čeprav ima veliko držav podobne, je bangladeški že po obsegu brez primere. »V prihodnjih letih nameravamo naučiti plavati skoraj 40 milijonov otrok, starih od pet do 17 let,« je zatrdila Farhana Hak, predstavnica ministrstva za šolstvo, ki vodi projekt. Ker državi primanjkuje pravih plavalnih centrov, je vlada ukazala šolam, naj preuredijo lokalne ribnike in rečne kanale, da bodo primerni za učenje plavanja, na pomoč pa bo priskočil tudi Unicef z napihljivimi bazeni.

V Daki že potekajo prve lekcije plavanja. Pred Unicefovim bazenom se je neko nedeljo nedavno zbralo več deset otrok, ki so čakali na vrsto. »Včasih sem se tako bala vode. Zdaj pa sem navdušena, da lahko pridem plavat,« je povedala desetletna Kobita Ahter, potem ko je preplavala dolžino bazena. Starejše najstnike inštruktorji učijo tudi, kako znanje osnovnih plavalnih veščin prenesti na mlajše. 

Deli s prijatelji