VELIKA DRUŽINA

Na poti sta sedemnajsti otrok in drugi vnuk Sue

Objavljeno 26. maj 2014 11.28 | Posodobljeno 26. maj 2014 11.28 | Piše: U. S.

Mama največje angleške družine Sue Radford ima 39 let in 16 otrok, novembra bo spet rodila.

Sue in Noel Radford imata devet sinov in sedem hčera, (na fotografiji jih nekaj manjka) prva med hčerami je mama skoraj dve leti stare deklice.

LONDON – Nosečniški trebuhi v družini Radford niso nič posebnega, saj so največja britanska družina, a vendarle se je nekaj zgodilo prvič: dva nosečniška trebuha hkrati. Ko je 39-letna Sue Radford, mati 16 otrok, izvedela, da bo njena 20-letna hči Sophie rodila drugega otroka in bo spet postala babica, je bila navdušena. Mesec dni pozneje je bilo veselje dvojno: Sue je veliki družini sporočila, da je noseča. Mati in hči bosta rodili v razmiku le nekaj tednov.

Radfordovi imajo uspešno pekarno in so ponosni, da vse zaslužijo z lastnimi rokami, torej ne zahtevajo nobenih posebnih državnih doklad, le redne otroške dobivajo. Radfordova, ki ima devet sinov in sedem hčera, je bila povsem iz sebe, ko je izvedela, da je noseča. Lanskega septembra je namreč doživela splav, ultrazvočni pregled pri dvanajstih tednih je pokazal, da je dete umrlo. Sue in njen 43-letni mož Noel sta bila zelo potrta, zato se dojenčka še toliko bolj veselita. Radfordova je dejala: »Dojenček številka 17 se bo rodil novembra, zelo sva srečna. Krasno je, da je noseča tudi Sophie. Po vsem, kar sem prestala lani, me Sophie zares pomirja. Namesto da bi bila ves čas zaskrbljena, kot sem bila pri zadnji nosečnosti, pravim: kar bo, pa bo. Ker sva obe noseči, se lahko pogovarjava o tem, kar doživljava, fino je, da imaš nekoga, ki prestaja to, kar ti. Tudi želje imava podobne, na primer po hrani, kar je smešno,« pravi Sue.

Druga nosečnost

Za Sophie je to že druga nosečnost, z 22-letnim partnerjem Joejem imata 21-mesečno Daisy, skupaj živijo v najetem stanovanju. »Čudno je bilo,« pravi Sophie. »Ko sem izvedela, da sem noseča, sem nekako vedela, da bo tudi mama rodila. Ko mi je povedala, sem bila zelo vesela, tako je precej manj stresno, sploh pa naju je nosečnost še bolj povezala. Super je, da lahko izkušnjo delim z mamo, obema gre dobro.« Tudi Sue, ki z veliko družino živi v hiši z devetimi spalnicami v Morecambu, pravi tako: »Skupaj sva šli na pregled, bilo je lepo. Tega ne doživi veliko mam. Sophie že ve, da ima še eno hčerko, meni pa se zdi, da bom rodila fantka.«

Radfordova sta par še iz srednje šole, Sue je prvega otroka, zdaj 25-letnega Chrisa, rodila, ko je imela komaj 14 let. Poleg Chrisa in Sophie ima še Chloe, 18 let, Jacka, 17 let, Daniela, 15 let, Luka, 13 let, Millie, 12 let, Katie, 11 let, Jamesa, deset let, devetletno Ellie, osemletno Aimee, sedemletnega Josha, petletnega Maxa, štiriletno Tilly, dveletnega Oscarja in leto dni starega Casperja. Vsak dan pospravijo tri štruce kruha, dve škatli kosmičev, deset litrov mleka, povprečno večerjo sestavlja 16 zrezkov, sedem kilogramov krompirja in tri glave zelja.

Je tokrat mama Sue zadnjič noseča? »Nikoli ne reci nikoli, a morda je tokrat zares zadnjič.« 

Deli s prijatelji