PSEVDOZNANOST

Na plačilni listi vodnih podjetij tudi bajaličarji

Objavljeno: 25.11.2017 09:43Posodobljeno: 25.11.2017 09:45

Pravijo, da je njihov učinek enak kot pri iskanju s sateliti. Z bajalico iskal, kje je pod zemljo počila vodovodna cev.

Če verjamete ali ne, kar deset izmed 12 vodnih podjetij v Veliki Britaniji še vedno uporablja srednjeveško metodo iskanja podzemnih vodnih virov. Kljub temu da ne obstaja noben znanstveni dokaz, da iskanje vode z bajalico res deluje, podjetja najemajo strokovnjake te psevdoznanosti. Še več, ceno za njihove storitve prenašajo na uporabnike, torej svoje stranke.

Strokovna javnost je označila početje vodnih podjetij za skrajno neodgovorno.

Bajaličarji trdijo, da so z lesenimi ali kovinskimi instrumenti sposobni najti vir, ker se nad njim palice prekrižajo v X. Vodna podjetja vztrajajo, da je ta praksa enako učinkovita kot iskanje z droni ali satelitskimi slikami. Njihovo početje je razkrila podiplomska študentka na Oxfordu Sally Le Page, potem ko so njeni starši videli bajaličarja, ki je hodil okoli njihove hiše in iskal mesto, na katerem je počila podzemna vodovodna cev. 

Za šalo se je obrnila na podjetje in vprašala, ali uporabljajo bajaličarja. To so ji potrdili. Nato je poklicala še 11 drugih podjetij in ugotovila, da jih ne uporablja le eno, iz enega podjetja pa ji niso odgovorili. »Gre za tipičen primer metanja denarja skozi okno,« je jezna Sally. »Če nekdo hodi sem pa tja s palicami v roki, to ni posebno zdravorazumsko.« Strokovna javnost jo je glasno in odločno podprla ter označila početje vodnih podjetij za skrajno neodgovorno.  

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja