KONTROVERZNI REPUBLIKANEC

Mož Slovenke Melanie v Evropi lociral »odprti bar za masaker«

Objavljeno 11. februar 2016 13.58 | Posodobljeno 11. februar 2016 13.58 | Piše: T. L.

»To je bil odprti bar za masaker,« je dejal o terorističnem pokolu v pariški dvorani Bataclan novembra lani.

WASHINGTON, PARIZ – Donald Trump je v prvem velikem intervjuju za francoske medije dejal, da je predvidel »revolucijo« v Evropi kot tudi posledice, ki jih je prinesel množični prihod migrantov na območje. Republikanski kandidat je za časnik Valeurs Actuelles povedal, da Francija »ni več to, kar je bila«, Nemci pa »ne prepoznajo več svoje države«.

O veliki napaki Merklove

Trump se Velike Britanije ni dotaknil niti z besedo, je pa puščico kritike usmeril proti nemški kanclerki Angeli Merkel. Dejal je, da je naredila veliko napako s tem, ko je begunce povabila, da v Nemčiji zaprosijo za azil. »To, kar se zdaj dogaja po Evropi, lahko povzroči njen razpad. To, da je Merklova dopustila, da se to zgodi, ta poplava, to je zelo dramatično,« je dejal Trump in dodal, da se posledice opazne po vsem kontinentu. 

»Če k situaciji ne pristopimo poznavalsko in trdno, lahko to pomeni – da, to lahko pomeni konec Evrope«. Trump se je ustavil pred omembo državljanske vojne, a poudaril, da »prave revolucije šele prihajajo« ter da Evropi ne bo prihranjen njen 11. september. »Moji nemški prijatelji ne vedo več, kje so. Ne morejo verjeti svojim očem, kaj se dogaja ... Obupani so,« trdi Trump. 

Opozoril je, da Evropa, če se migrantska kriza ne bo rešila pametno, hitro in energično, »drsi v spremembe, katerih posledic si ni mogoče zamisliti«. O Franciji pa je dodal, da »žal Francija in Pariz nista več to, kar sta bila«.

Trump, ki se javno zavzema za posedovanje orožja, je dejal, da bi se bilo mogoče terorističnim napadom 13. novembra, v katerih je umrlo 130 ljudi, izogniti, če bi bilo Francozom dovoljeno, da nosijo orožje za samoobrambo.

»Odprti bar za masaker«

O masakru v dvorani Bataclan je dejal: »Tam so samo teroristi imeli orožje. To je bil odprti bar za masaker. Jaz vedno s sabo nosim orožje. Če bi bil v Bataclanu ali na kateri od drugih lokacij, bi zagotovo streljal. Morda bi tudi sam umrl, ampak bi vsaj streljal. Najhujša stvar je nemoč, da se uprete tistemu, ki vas želi ubiti,« je povedal. 

»Brez oboroženega odpora v prostoru je bilo vse skupaj kot streljanje glinenih golobov. Morilci so bili kot otroci v trgovini s sladkarijami.«

Trump se je dotaknil tudi svojega odnosa do muslimanov, za katere je ob priliki dejal, da bi jim prepovedal vstop v ZDA. »Med muslimani imam veliko prijateljev, ki se strinjajo z mano. Razumejo me. Nekaj zelo nenavadnega se dogaja z radikalnim islamizmom in mi moramo razumeti, za kaj gre.«

Deli s prijatelji