BEGUNCI

Minister: Problem z žico bodo uredili lovci

Objavljeno 13. november 2015 17.05 | Posodobljeno 13. november 2015 17.05 | Piše: T. L.

Izjavo slovenskega premierja Mira Cerarja, da ima občutek, da bi Hrvaška lahko spustila begunce čez slovensko mejo mimo dogovorjene poti, je ocenil kot popolnoma nerealno.

ZAGREB – Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da ne bodo odgovorili na slovensko »provokacijo« s postavitvijo žico ob meji na delu ozemlja, ki ga ima Hrvaška za svojega, in da skuša slovenska vlada s postavljanjem žice umiriti napade, ker da ne stori dovolj za zaščito državne meje pred begunskim valom, poroča Jutarnji list. Poudaril pa je, da bodo problem z žico uredili z lovskimi društvi. 

»Na provokacijo, povezano z žico, še ne odgovarjamo, spoštovali bomo zakone Republike Hrvaške. En naš policist varuje in nadzira vse. Žico lahko umaknemo takoj in sprožimo incident. Ta del žice bomo rešili z lovskimi društvi,« je dejal minister v prehodnem domu za begunce v Slavonskem Brodu.

Izjavo slovenskega premierja Mira Cerarja, da ima občutek, da bi Hrvaška lahko spustila begunce čez slovensko mejo mimo dogovorjene poti, je ocenil kot popolnoma nerealno. Poudaril je, da vse begunce v smeri Slovenije redno prevažajo v dogovoru s slovensko stranjo. »Občutek ga je prevaral, ker se strogo držimo Junckerjevega načrta.«

Ostojić je dejal, da Slovenija z žico ne more (še posebej pa ne s svojimi vojaki) zavarovati celotne meje s Hrvaško. »Problem bomo uredili, kdaj pa se bo to zgodilo, je treba prepustiti strategiji hrvaške policije,« je izjavil v začasnem hrvaškem tranzitnem begunskem centru v Slavonskem Brodu.

Nesprejemljiva pobuda slovenske ministrice Žnidarjeve

Po poročanju STA je Ostojić pozval Slovenijo, naj izboljša razmere za begunce in migrante v sprejemnih centrih, ter ocenil, da so v slovenskih centrih slabše, kot so bile v prvem hrvaškem tranzitnem centru v Opatovcu ob meji s Srbijo. Kot nesprejemljivo je ocenil pobudo slovenske notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, da bi se 17. novembra v Ljubljani srečali notranji ministri držav, ki so na balkanski begunski poti. Kot je pojasnil, ljubljansko srečanje ne bo »absolutno nič rešilo«, ker je povabljeno premalo držav. Ni pa zavrnil morebitne udeležbe, če bo do srečanja prišlo, temveč je dejal, da bo še preveril za kaj gre, ker je o srečanju slišal od svojih srbskih kolegov.

Dejstvo, da je tudi Avstrija začela postavljati žičnato ograjo ob meji s Slovenijo, je ocenil kot dodatni pritisk in signal za begunce, ki bo povzročil ravno nasprotno, ker takšne napovedi zgolj pospešujejo prihod novega begunskega vala. Ostojić je omenil tudi novo balkansko begunsko poti, ki naj bi šla iz Turčije čez Bolgarijo in naprej proti zahodu celine. Dodal je, da hrvaška in avstrijska policija ocenjujeta, da po tej poti dnevno prihaja med 700 in 1000 ljudmi. Kot je še poudaril, ni natančnih podatkov o tem, koliko beguncev prihaja iz Turčije ali Grčije zaradi pomanjkljive komunikacije z grškimi kolegi.

Deli s prijatelji