ŠOK

Mediji razkrili: novi minister je nasilnež in prevarant

Objavljeno 26. januar 2016 19.45 | Posodobljeno 26. januar 2016 19.45 | Piše: STA, S. U.

Mijo Crnoja je v ponedeljek prevzel posle na ministrstvu za veterane.

ZAGREB – Hrvaški minister za veterane Mijo Crnoja, ki je medijsko pozornost dobil z napovedjo objave registra izdajalcev nacionalnih interesov, ostaja tarča medijev. Tako so danes objavili, da je bil zaradi fizičnega nasilja v priporu in da je prijavil lažni naslov stanovanja, posledica česar je lahko kazenska ovadba zaradi utaje davkov.

Crnoja je v ponedeljek prevzel posle na ministrstvu za veterane, tednik Nacional pa je danes objavil, da je bil minister pred leti v zagrebškem priporu v Remetincu, potem ko je s pestjo v glavo udaril voznika avtobusa, ki mu je pripeljal pošiljko in je za storitev zahteval denar.

Voznik je napad prijavil, Crnoja pa je tedaj pobegnil. Policija ga je prijela šele, ko je povzročil prometno nesrečo in so ugotovili, da gre za iskano osebo. Dogodek se je zgodil med letoma 1994 in 1998, ko je bil Crnoja zaposlen na hrvaškem veleposlaništvu v Tirani, navaja zagrebški tednik.

Spletni portal index.hr pa je v ponedeljek razkril, da je Crnoja prijavil bivališče v leseni kolibi v Samoborju, veliki 10 kvadratnih metrov, ki je neustrezna za življenje. Samoborski naslov je objavil tudi v svojem uradnem življenjepisu za poslanca in nato ministrskega kandidata, prav tako pa na volilnem seznamu HDZ v volilni enoti za Hrvate v tujini. Index trdi, da je Crnoja po objavi njihove informacije iz uradnih življenjepisov izbrisal samoborski naslov.

Crnoja v resnici že vrsto let z družino živi v naselju Podsused v zahodnem delu Zagreba, danes poroča Jutarnji list. Trdi, da bi minister lahko končal na sodišču, če se bo izkazalo, da ne živi na naslovu, na katerem je prijavljen. V preteklosti so tako kazensko ovadili nekdanjega direktorja Ine Tomislava Dragičevića, ki je živel v Zagrebu, prijavljen pa je bil v okolici hrvaške prestolnice in se je na ta način izognil plačilu višjega davka na prihodke.

Nacional tudi poroča, da so sosedje družine Crnoja novega ministra večkrat prijavili policiji, ker ji na različne načine ni dovolil uporabe garaže, ki so jo kupili. Za nakup se je sicer zanimal tudi Crnoja.

Nacional tudi vprašuje, zakaj Most neodvisnih list ni vložil veta na imenovanje 48-letnega Crnoje za ministra, saj naj bi jih bili opozorili na sporne podrobnosti iz njegovega življenjepisa. Iz Mosta so sicer danes sporočili, da bo moral Crnoja nemudoma odstopiti, saj gre za osebo s preveč aferami, ki ne more biti minister.

Če je res kršil zakone, bodo sledile sankcije

Podpredsednik vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko pa je dejal, da se bo danes s Crnojo pogovoril ter da bodo, če je res kršil zakone, zagotovo sledile sankcije.

Medtem je hrvaško ministrstvo za veterane v sporočilu za javnost poročanje medijev zavrnilo. »Vse, kar je bilo v preteklih dneh v medijskem prostoru povedano glede ministrovega stanovanjskega vprašanja, domnevnega nasilnega obnašanja in nespoštovanja pravne države, odločno zavračamo.« Napovedali so, da bo Crnoja tožil vse založnike in novinarje, ki so sodelovali v tem domnevno škandaloznem in sramotnem blatenju, ker so pod vprašaj postavili poštenje, osebno integriteto in čast ministra. Kot so sklenili, je celotna medijska kampanja usmerjena v rušenje sodelovanja Domoljubne koalicije in Mosta neodvisnih seznamov ter v rušenje nove hrvaške vlade.

Crnoja je upokojeni polkovnik hrvaške vojske, opravljal pa je tudi naloge kriminalista v policiji. Opravljal je varnostne naloge na veleposlaništvu v Albaniji in konzulatu v Mostarju, po vojni pa je končal dodiplomska študija prometa in novinarstva ter podiplomski študij iz mednarodnih odnosov. Je poročen in oče štirih otrok.

Deli s prijatelji