KOALICIJSKA POGAJANJA

Kriza v Nemčiji, Levica spodnesla Angelo Merkel, ki gre k predsedniku

Objavljeno 20. november 2017 08.16 | Posodobljeno 20. november 2017 08.16 | Piše: STA, K. K.

Nemška Levica je po propadu uvodnih koalicijskih pogovorov že zahtevala predčasne volitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Angela Merkel je priznala, da je država v težavnem obdobju.

BERLIN V Nemčiji so ponoči propadli uvodni pogovori o sestavi vladajoče koalicije med unijo (CDU/CSU), liberalci (FDP) in nemškimi Zelenimi. Propad uvodnih pogovorih nekateri že ocenjujejo kot politično krizo v največjem evropskem gospodarstvu, ki bi Nemčiji lahko prinesel predčasne parlamentarne volitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes dejala, da obžaluje propad uvodnih pogovorov, a hkrati obljubila, da bo storila vse, da bo Nemčija premagala trenutno politično krizo. »Kot kanclerka bom storila vse, da bo država dobro prebrodila to težavno obdobje.« Merklova se bo še danes sestala z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeirjem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nemški Zeleni so dejali, da je propad uvodnih koalicijskih pogovorov velik udarec za že dogovorjene kompromise glede boja proti podnebnim spremembam. Nemška Levica je po propadu uvodnih koalicijskih pogovorov že zahtevala predčasne volitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogajanja o 'jamajški' koaliciji so propadla, ko so v nedeljo ponoči liberalci nepričakovano zapustili uvodne pogovore. »Boljše je ne vladati kot napačno vladati,« je dejal vodja liberalcev Christian Lindner.

Deli s prijatelji