VARČUJEJO

Kriza Islamske države: preverite, koliko so po novem plačani borci

Objavljeno: 22.01.2016 07:55

Napadi in sankcije vse bolj stiskajo kalifat. Borcem za polovico znižali plačo.

RAKA V Islamski državi imajo te dni ogromne težave. Na dan so prišli podatki, da se razmere v kalifatu slabšajo. Vodstvo teroristične skupine je namreč objavilo, da bodo mesečne prejemke borcem prepolovili. To je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. »Zaradi izrednih razmer, v katerih je Islamska država, bodo vsem mudžahidom brez izjeme znižali plače. Pomoč v hrani bo ostala, tako kot do zdaj, dvakrat na mesec.« 

Po nekaterih podatkih so borci iz Sirije in Iraka na mesec prejeli okrog 350 evrov, ob tem pa so lahko računali še na dodatne »ugodnosti« (ukradena vozila, nasilne vselitve v hiše, uporabo spolnih suženj itd.). Tuji borci pa so menda prejemali dvakrat večje plačilo.

Vzrok za drastično zmanjšanje sredstev je v tem, da je zaradi finančnih sankcij zamrznjen denar, s katerim je razpolagala Islamska država, od prebivalcev v kalifatu je poleg tega vse manj davkov. Položaj islamskih skrajnežev slabšajo tudi napadi mednarodne koalicije in Rusov na naftna črpališča ter poostreni nadzor nad prodajo nafte. 

Povezane vsebine