DOBER OKUS IN STRUKTURA

Kitajski riž raste tudi v slani vodi

Objavljeno 27. oktober 2017 09.41 | Posodobljeno 27. oktober 2017 09.42 | Piše: Urša Splichal

Kitajski znanstveniki po desetletjih truda vzgojili novo vrsto riža. Za kilogram je treba odšteti 6 evrov, kupci navdušeni.

Kupci hvalijo okus in teksturo v slani vodi vzgojenega riža. FOTO: Guliver/Thinkstock

QINGDAO – Kitajski znanstveniki so razvili nekaj vrst riža, ki uspeva tudi v slani vodi, kar pomeni potencialno dovolj hrane za kar 200 milijonov ljudi. Izplen je precejšen: pridelali so več od pričakovanega.

Raziskovalci že desetletja poskušajo razviti vrsto riža, ki bi uspeval v slani vodi, zdaj pa jim je to le uspelo. Posadili so ga na polju v rumenomorskem mestu Qingdao v kitajski vzhodni provinci Shandong. Posadili so kar 200 različnih vrst in ugotavljali, katera se najbolje obnese v slani vodi, ki so jo prečrpali na polje, še prej pa jo razredčili. Pričakovali so 4,5 tone riža na hektar, dobili pa precej več: v enem primeru kar 9,3 tone na hektar, je vesel sporočil Liu Shiping, profesor kmetijstva na univerzi v Yangzhouju, ki sodeluje pri projektu. Novo vrsto je razvila ekipa pod vodstvom 87-letnega Yuana Longpinga, ki že desetletja vzgaja riž v različnih razmerah.

Pridelali so tretjino več od pričakovanega.

Na Kitajskem je milijon kvadratnih kilometrov površin, na katerih zaradi pretirane slanosti prsti nič ne uspeva. Znanstveniki pa upajo, da bodo zaradi razvoja novih vrst riža lahko nekatera ta področja le uporabljali za kmetijstvo. Če bi zasadili desetino zemlje, bi lahko pridelali kar 50 milijonov ton hrane, to pa bi zadoščalo za 200 milijonov ljudi. Obenem bi to za kar 20 odstotkov povečalo kitajsko proizvodnjo riža. Slanovodnega je že mogoče kupiti, in sicer za 50 juanov (približno šest evrov) za kilogram, približno osemkrat več, kot stane navadni. Kljub visoki ceni so ga že prodali šest ton, kupci pa hvalijo njegova okus in teksturo. 

 

Deli s prijatelji