V STOJE

Japonska v New Yorku

Objavljeno 19. maj 2013 13.02 | Posodobljeno 19. maj 2013 13.03 | Piše: S. I.

V velikem jabolku naj bi še letos odprli tipično japonsko restavracijo, kjer gostje jedo stoje, za vrhunsko jed pa plačajo le delček cene v primerjavi s klasično restavracijo.

Suši za delček običajne cene (foto: Reuters)?

Priljubljene japonske restavracije, kjer gostje stoje jedo hrano, ki jo le za delček običajne cene pripravljajo kuharski mojstri iz lokalov s slovitimi Michelinovimi zvezdicami, prihajajo v New York. Mičio Jasuda, izvršni direktor korporacije Oreno, ki ima v Tokiu 18 tovrstnih stoječih restavracij, upa, da bodo Newyorčani, ki popivajo za šankom, z veseljem sprejeli tudi možnost, da stoje kaj pojedo.

Japonska hrana za vsakogar

»Le malo ljudi si lahko privošči kosilo v restavraciji, ki je dobila zvezdico slovitega Michelinovega turističnega vodnika po restavracijah in hotelih, a tudi tisti s povprečnim zaslužkom bi morali imeti priložnost, da poskusijo vrhunsko hrano,« je poudaril Jasuda.

V stoječih restavracijah v tokijski nobel četrti Ginza, kjer sta na voljo tudi italijanska in francoska kuhinja, gostje uživajo v jedeh, kot je denimo mehki goveji file (tournedo) z gosjimi jetri, pri čemer povprečno kosilo stane le okoli 4000 jenov (30 evrov), kolikor je v običajnem japonskem bistroju po navadi treba odšteti samo za pijačo in kakšen prigrizek.

Oreno bo v kratkem v New Yorku odprl stoječo restavracijo za gurmane, za kosilo pa ne bo treba več plačati trimestne vsote. »Japonska hrana v vrhunski newyorški restavraciji je zelo draga. To hočemo korenito spremeniti,« se priduša Hiroši Šimada, kuharski mojster, ki je v Tokiu odprl prav takšen lokal, potem ko se je poslovil od restavracije Azabu Jukimura, ki je v Michelinovem vodniku prejela kar tri zvezdice.

Za newyorške brbončice

Šimada priznava, da bo svoje jedi malce prilagodil newyorškemu okusu: »Na primer – naši račji juhi bomo morda dodali malce masla. Klasično japonsko jed niku džaga – kuhano meso s krompirjem – bomo verjetno servirali s kruhom kot kakšno enolončnico.«

Podrobnosti bodo še dorekli, medtem ko družba Oreno išče primerno lokacijo na Manhattnu: prvo restavracijo naj bi odprli do konca leta. Kljub visokim cenam nepremičnin v mondenem središču New Yorka naj bi se cene obrokov gibale od 30 do 40 dolarjev (od 23 do 31 evrov), kar je za tamkajšnje lokale prava bagatela. Na voljo bodo tudi VIP-sedeži, za katere pa bo treba doplačati.

Deli s prijatelji