DOLGOVI

Hrvati razkrili dolžnike, kaj pa Slovenija?

Objavljeno 31. julij 2012 21.45 | Posodobljeno 31. julij 2012 21.44 | Piše: D. P.

Rekorder je podjetje Tempo, ki ima okoli 38 milijonov evrov dolga, osem milijonov manj pa dolguje HTV.

Fotografija je simbolična.

ZAGREB – Ministrstvo za finance, pa ne Slovenije, ampak Hrvaške, je danes obelodanilo seznam največjih davčnih dolžnikov.

Odločna vlada

»Dolg je treba poravnati,« je odločen apel vlade Zorana Milanovića. Zneske in številke so razdelili v sedem razredov, skupni imenovalec pa je dolg do državne blagajne.

Več kot 40.000 primanjkljaja

Obelodanili so imena vseh podjetij, ki imajo več kot 40.000 evrov davčnega dolga. Pri podjetnikih je bila za izstop iz anonimnosti meja 14.000 evrov dolga, podatke fizičnih oseb pa so razgalili pri vseh tistih, ki imajo več kot 2000 evrov neporavnanih obveznosti do države.

Med rekorderji tudi HTV

Rekorder je podjetje Tempo, ki ima okoli 38 milijonov evrov dolga, osem milijonov manj pa dolguje Hrvaška televizija (HTV).

Kaj pa Slovenija?

Za pojasnilo, kako je v Sloveniji z razkritjem imen davčnih dolžnikov, smo se obrnili na Davčno upravo RS (Durs). Izvedeli smo, da sme Durs javno objaviti podatke o konkretnih zavezancih ali postopkih, ki so davčna tajnost, le pod pogoji iz 18. člena ZDavP-2, to je na podlagi pisnega soglasja davčnega zavezanca ali če je z zakonom tako določeno. Durs lahko davčno tajnost javnosti razkrije tudi v primeru, da zavezanec v medijih sam nepopolno oziroma enostransko razkrije podatke, ki so davčna tajnost. V tem primeru lahko Durs nato celovito razkrije podatke o davčni zadevi.

»Gre torej za zakonske določbe, v skladu s katerimi deluje Durs in ne za (ne)voljo organa o tem, ali seznam objaviti ali ne,« so pojasnili na Dursu. Če skrajšamo – Hrvati smejo tisto, kar Slovencem onemogoča zakon.

Deli s prijatelji