BREZ ODGOVOROV

Hrvaški mandatar Orešković: Hrvaška mora ščititi svoje interese

Objavljeno 02. januar 2016 14.54 | Posodobljeno 02. januar 2016 15.54 | Piše: STA, T. Pa.

Stališče do ograje na meji bo oblikoval po posvetovanjih na Hrvaškem in v Bruslju.

Foto: Reuters

ZAGREB – Hrvaška in Slovenija sta članici Evropske unije, a mora Hrvaška ščititi svoje interese, je odgovoril mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Tihomir Orešković na vprašanje, kakšno je njegovo stališče o odnosih s Slovenijo v pogovoru za današnji Jutarnji list. Stališče do ograje na meji bo oblikoval po posvetovanjih na Hrvaškem in v Bruslju.

Problematike ne pozna

»Moram se nekoliko bolje spoznati s problematiko. Posvetoval se bom z našim zunanjim ministrstvom, varnostnimi službami in s ključnimi evropskimi institucijami, nato pa bom oblikoval hrvaško stališče,« je izjavil Orešković v prvem večjem pogovoru za hrvaške medije, potem ko je od predsednice države Kolinde Grabar Kitarović prejšnji teden prejel mandat za sestavo nove hrvaške vlade.

Orešković je dejal, da se o odnosih s sosednjimi državami, posebej pa o odnosih s Slovenijo in ograji na slovensko-hrvaški meji, ni pogovoril niti z Grabar Kitarovićevo. »S predsednico države se poznava, a bežno,« je dejal.

Na vprašanje, kako ocenjuje potezo dosedanjega premierja Zorana Milanovića, ki je med begunsko krizo začasno prekinil prometne povezave s Srbijo, je Orešković povedal, da nima dovolj informacij o tem, kaj se je vse dogajalo. »Morda bi bilo problem mogoče rešiti z dialogom na samem začetku, sicer pa nimam dovolj informacij,« je odgovoril.

Začetek v ponedeljek

Orešković je razkril, da je imel prve stike o povolilnem sodelovanju z desno Domoljubno koalicijo pred pol leta, a se je takrat odločil, da bo prevzel vodenje poslovanja izraelske farmacevtske družbe Teva za ves svet, potem ko je podobne posle opravljal za Evropo.

Po dogovoru Domoljubne koalicije in Mosta neodvisnih list o povolilnem sodelovanju je sprejel vnovično vabilo predsednika HDZ Tomislava Karamarka in se odločil za prevzem premierskega položaja. »Državljani so na volitvah zahtevali spremembe, tukaj sem, da bi jih izvajal. Bom sam svoj premier. Storil bom vse, da bi ljudem povrnil upanje,« je poudaril.

Prihodnji ponedeljek začenja pogovore o sestavi svoje vlade. Napovedal je, da bo njegova beseda odločilna pri predlogih kandidatov desne koalicije in Mosta za položaje na ministrstvih, za katere bo izbral »najkakovostnejše ljudi«.

Brez odgovorov

Hrvaški mandatar se je izognil jasnim odgovorom na mnoga vprašanja v obsežnem pogovoru na štirih straneh. Poleg zunanje politike ni natančno odgovoril niti na vprašanja o izvedbi reform v zdravstvu, pokojninskem sistemu, monetarni politiki in javni upravi niti o privatizaciji avtocest. Kot je večkrat dejal, želi vsako situacijo preučiti, se o njej posvetovati ter potem sprejeti odločitev in izvajati sklepe.

Deli s prijatelji