NEVARNOST

Grozi ali zgolj blefira?

Objavljeno 06. marec 2016 13.12 | Posodobljeno 06. marec 2016 13.12 | Piše: U. S.

Kim Džong Un odredil stalno pripravljenost jedrskega orožja.

Nekaj ur po sprejetju resolucije je Severna Koreja v Japonsko morje izstrelila več projektilov kratkega dosega. Foto: Reuters

PJONGJANG – Severnokorejski vodja Kim Džong Un je včeraj ukazal, da mora biti jedrsko orožje sleherni trenutek pripravljeno za uporabo. V ZDA so se seveda takoj odzvali in odgovorili, da bi se morali v Pjongjangu vzdržati provokativnih akcij, obenem pa je Bela hiša spet izrazila dvom, da zmore Severna Koreja res izvesti jedrski napad.

»Biti moramo v stalni pripravljenosti, da lahko kadar koli uporabimo svoje jedrsko orožje,« je po poročanju državne tiskovne agencije KCNA izjavil predsednik Kim Džong Un in tako spet izkazal kljubovanje mednarodni skupnosti. Opozoril je še, da so razmere na Korejskem polotoku postale tako nevarne, da mora biti severnokorejska vojska vedno sposobna izvesti preventivne napade.

Varnostni svet Združenih narodov je v sredo sprejel ukrepe proti Severni Koreji: nove sankcije omejujejo severnokorejski izvoz in zapovedujejo strogo preverjanje vsega tovora, ki prihaja v državo in iz nje. To je kazen mednarodne skupnosti zaradi januarskega četrtega jedrskega poskusa in izstrelitve rakete dolgega dosega prejšnji mesec. Nekaj ur po sprejetju resolucije, ki nalaga, da mora Severna Koreja popolnoma, preverljivo in nepreklicno opustiti obstoječe jedrske programe in jedrsko orožje, je Severna Koreja v Japonsko morje z izstrelišča za rakete pred svojo vzhodno obalo izstrelila več projektilov kratkega dosega. Kim je ob sprejetju resolucije izjavil, da ta odpira vrata nevarnega obdobja.

»Zavedamo se poročila in pozorno spremljamo stanje na Korejskem polotoku v koordinaciji z našimi regionalnimi zavezniki,« je dejal predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Bill Urban. »Od Severne Koreje zahtevamo, da se vzdrži provokativnih akcij, ki krepijo napetost, in da se raje osredotoči na izpolnjevanje svojih mednarodnih obveznosti,« je še dodal.

Deli s prijatelji