PO REFERENDUMU

FOTO in VIDEO: Katalonci v belem za samostojnost, danes nobelovec proti

Objavljeno: 08.10.2017 07:26Posodobljeno: 08.10.2017 07:26

V središču katalonske prestolnice se bodo danes opoldne začeli protesti nasprotnikov samostojnosti Katalonije.

BARCELONA – V središču katalonske prestolnice Barcelone se bodo danes opoldne začeli protesti nasprotnikov samostojnosti Katalonije. Po napovedih naj bi se jih udeležili številni umetniki in pisatelji, med njimi tudi Nobelov nagrajenec za književnost Mario Vargas Llosa.

Protestnikom, ki naj bi na tak način izrazili svoj glas za demokracijo, naj bi se pridružili tudi nekateri politiki, med njimi predsednik španske stranke Državljani Albert Rivera ter voditelj katalonske Ljudske stranke Xavier Garcia Albiol.

Proteste bodo pripravili teden dni po referendumu o samostojnosti Katalonije, ki jih je zaznamovalo policijske nasilje, s katerim so želeli preprečiti glasovanje. Ranjenih je bilo več kot 800 ljudi. Katalonske oblasti so referendum izvedle ob ostrem nasprotovanju Madrida, ki vztraja pri nezakonitosti tovrstnega glasovanja.

Po končnih izidih referenduma o neodvisnosti Katalonije, ki jih je objavila tamkajšnja regionalna vlada, so volivci ob 43-odstotni udeležbi z 90-odstotno večino podprli samostojnost.

Včeraj so v belem protestirali tisti, ki si želijo katalonske samostojnosti.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja