TERORIZEM

FOTO: Silovita eksplozija v Ankari, najmanj 28 mrtvih

Objavljeno 17. februar 2016 20.45 | Posodobljeno 17. februar 2016 22.40 | Piše: STA, Ma. F.

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da po prvih informacijah med žrtvami in poškodovanimi ni slovenskih državljanov.

ANKARA – V središču turške prestolnice Ankara je danes zvečer odjeknila silovita eksplozija avtomobila bombe. Po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo najmanj 28 ljudi, 61 je bilo ranjenih.

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da po prvih informacijah med žrtvami in poškodovanimi ni slovenskih državljanov.

Namestnik premierja Numan Kurtulmus je povedal, da je napad zahteval najmanj 28 smrtnih žrtev, 61 je bilo ranjenih. Napad je obsodil in obljubil, da ga bodo pojasnili, a dodal, da še ne vedo, kdo je zanj odgovoren. Pred tem so poročali o 18 mrtvih in 45 ranjenih. Po podatkih vojske so med žrtvami tudi vojaki.

»To ni napad na našo vojsko, temveč na naš narod,« je še izpostavil in pozval k enotnosti.

Guverner Ankare Mehmet Kiliclar je po navedbah turških medijev sporočil, da je bil tarča napada konvoj vojaških vozil. Tudi turška vojska je potrdila, da je bilo tarča napada vojaško vozilo, ko je stalo pred semaforjem. Turški pravosodni minister Bekir Bozdag je eksplozijo označil za teroristični napad.

Eksplozija je odjeknila nedaleč od generalštaba turške vojske in parlamenta. Po poročanju televizije NTV se je napad zgodil blizu stanovanjskega bloka za visoke vojaške častnike.

Na kraj napada so napotili številna reševalna vozila in policiste. Na televizijskih posnetkih je videti steber dima, ki se dviga nad mestom, visoke ognjene zublje in avtobus v ognju.

Za zdaj ni znano, kdo je izvedel napad, so pa turške oblasti krivdo za vrsto napadov od sredine lanskega leta pripisale skrajni skupini Islamska država. Najhujši se je zgodil prav v Ankari, kjer sta se oktobra v množici mirovnih aktivistov razstrelila dva samomorilska napadalca in ubila 103 ljudi.

Turški premier Ahmet Davutoglu je po današnjem napadu odpovedal obisk v Bruslju, kjer naj bi se v četrtek udeležil minivrha 11 članic EU s Turčijo. Mini vrh so nato odpovedali, se je danes izvedelo v Bruslju.

Deli s prijatelji