NOVA GENERACIJA IPHONA

FOTO: Kaj bi raje kupili: novi iphone ali avto?

Objavljeno: 13.09.2017 11:36Posodobljeno: 13.09.2017 13:41

Pravijo, da bo očaral svet. Mu bo uspelo? Gotovo pa vas ne bo očaral s ceno: novi iPhone X bo v Sloveniji po napovedih stal neverjetnih skoraj 1200 evrov!

CUPERTINO – Ameriški tehnološki velikan Apple je sinoči predstavil novo generacijo pametnih mobilnikov iPhone. Nova mobilnika Iphone 8 in Iphone 8 Plus bosta nasledila zdajšnja modela Iphone 7 in Iphone 7 Plus, Apple pa uvaja povsem nov, zmogljivejši in dražji Iphone X, ki se bo odslej kitil z naslovom paradnega Applovega modela.


Foto: Reuters

Vas je nova generacija iphonov navdušila? Morebiti vas bo nekoliko manj cena. V Nemčiji bo za Applov tehnološki napredek treba odšteti 1150 evrov. Slovenske cene še niso znane, a upoštevaje višjo stopnjo DDV od nemške ter preteklo Applovo cenovno politiko naj bi pri nas stal neverjetnih 1199 evrov.

Za 1200 evrov telefon - ali pa raje avto?

Takoj po predstavitvi lepotca so uporabniki twitter preplavili s komentarji, da so za svoj prvi avto plačali manj denarja kot ga Apple hoče za novi iPhone.

To drži: na slovenski spletni strani s ponudbo rabljenih avtov smo brez težav našli povsem spodobne rabljene avtomobile za manj kot 1200 evrov. Odločili smo se za renault clio, letnik 2004, ki ima dizelski motor, ročni menjalnik s petimi prestavami, klimo, centralno zaklepanje in servo volan …

Verjamemo, da bi za tak denar marsikdo pretehtal: nova izvedba iphona ali raje kar avto?


Model Clio II boste na avto.net brez težav našli za ceno novega iPhonea. Foto: Renault

Kaj zmore novi Iphone?

Novi paradni model nosi oznako X, kar je rimski znak za številko 10; tako se tudi izgovori ime novega iphona. Številka 10 predstavlja počastitev 10-letnice nastanka iPhoneov, ki jih je legendarni ustanovitelj Appla Steve Jobs predstavil daljnega leta 2007.

Glavni izvršni direktor podjetja Tim Cook je ob predstavitvi v zgradbi Steve Jobs Theatre v Applovem novem kampusu v Cupertinu dejal, da Iphone X predstavlja največji tehnološki skok naprej po prvi generaciji iphonov.

Kovinsko-stekleni ter proti vodi in prahu odporni Iphone X se ponaša z visoko kakovostnim 5,8-palčnim oziroma 14,7-centimetrskim zaslonom Super Retina s tehnologijo OLED, ki sega do robov telefona, s podporo za obogateno resničnost, z brezžičnim polnjenjem, dvojno kamero z 12 megapiksli in s prepoznavo obraza za odklepanje zaslona. Obenem nima več tipke home, tu pa so tudi nabor animiranih emojijev, ki ob pomoči senzorjev oponašajo uporabnikovo obrazno mimiko, nov procesor A11 Bionic in nov operacijski sistem Ios 11.

Njegova izhodiščna cena v ZDA bo znašala 999 dolarjev, torej manj kot pri nas. Prednaročila bodo začeli zbirati 27. oktobra, dobavljati pa 3. novembra. Iphone 8 in Iphone 8 Plus bo medtem mogoče prednaročiti od 15. septembra, dobavljati pa ju bodo začeli 22. septembra, piše na uradni spletni strani podjetja Apple.

Predstavili so tudi novo, tretjo generacijo pametne ure Apple Watch 3.


Foto: Reuters

Pošljite nam fotografije ali video

Imate za nas zanimivo informacijo, fotografijo ali video?
Pošljite nam jih in opišite dogajanje.

Kdo, kaj, kje, kdaj, kako, ...?
Fotografije in video gradivo
Dovoljene datoteke: JPG, PNG, GIF, AVI, MOV, MP3, OGG do max. 5MB/datoteko.

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja