PAKISTAN

FOTO: Epilog ministrovega predloga: 190 ranjenih in hudi spopadi

Objavljeno 25. november 2017 20.27 | Posodobljeno 25. november 2017 20.27 | Piše: STA, M. U.

Posredovanje proti verskim protestnikom v Pakistanu.

Foto: Reuters
ISLAMABAD – Pakistanska policija je danes v prestolnici Islamabad izvedla že večkrat preloženo posredovanje proti verskim protestnikom, ki so od 8. novembra blokirali pomembno mestno prometnico. Okoli 1500 pripadnikov verskega gibanja Terik Labaik Ja Rasul Alah je več kot dva tedna blokiralo del avtoceste med mestom Ravalpindi in prestolnico Islamabad. Množica je zahtevala odstop ministra za pravosodje Zahida Hamida. Ta je vernike razburil s predlogom spremembe volilne zakonodaje, ki bi odpravila zahtevo, da morajo vsi kandidati priseči, da je bil Mohamed zadnji islamski prerok.
 
Posredovanje policije je bilo pričakovati že več dni
 
Tamkajšnje vrhovno sodišče je sicer že v četrtek odločilo, da je treba protestnike razgnati in ponovno omogočiti neoviran promet. Ker so bila vsa mirna pogajanja s protestniki neuspešna, je policija danes posredovala s solzivcem, vodnimi topovi in gumijastimi naboji, protestniki pa so odgovorili s palicami in kamenjem. Zažgali so tudi vsaj tri policijska vozila. V operaciji je sodelovalo več kot 8000 policistov in članov paravojaških enot, ki pa niso smeli nositi pravega orožja, je povedal tamkajšnji notranji minister Ašan Ikbal. V spopadih je bil ubit najmanj en človek, 190 je bilo ranjenih, med njimi 137 pripadnikov varnostnih sil.
 
Na pomoč še vojska
 
Pakistanska vlada je na pomoč poklicala tudi vojsko. Vojaki bodo varovali pomembnejše objekte, sodišča, parlament, predsedniško palačo, premierjev urad in zunanje ministrstvo kot tudi diplomatska predstavništva.
 
TV-mrk
 
Pakistanske oblasti so začasno izklopile tudi vse zasebne televizijske mreže, saj je varnostna operacija, ki so jo televizijske postaje prenašale v živo, sprožila proteste po vsej državi.
Deli s prijatelji