BRUSELJ

FOTO: Eksplodiralo tudi v bližini sedeža Evropske komisije

Objavljeno 22. marec 2016 11.12 | Posodobljeno 22. marec 2016 12.51 | Piše: Mo. S.

Potrjeno je, da je smrtne žrtve zahtevala tudi eksplozija na postaji podzemne železnice.

BRUSELJ – Eksplozija je danes odjeknila tudi na postaji podzemne železnice v bližini institucij EU v Bruslju. Zgodilo se je na postaji Maelbeek.

Belgijska policija je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila, da je eksplozija na postaji v evropski četrti zahtevala smrtne žrtve in ranjene. Drugih podrobnosti še niso razkrili. »Tam so ranjeni in mrtvi. Ne vem, koliko,« je povedal policist, ki je s kraja eksplozije spremljal neko žensko. Predstavnik belgijskih gasilcev je dejal, da je umrlo približno 10 ljudi.

Po poročanju tiskovne agencije AFP je eksplozija odjeknila malo po 8. uri. Fotografije, ki so preplavile splet, prikazujejo dim pred vhodom v postajo, to pa so potem zaprli. Priče poročajo o ljudeh, ki poškodovani ležijo na pločnikih in čakajo na pomoč.

V bližini sedež Evropske komisije

Bruseljska družba za primestni promet je po eksploziji zaprla vse postaje podzemne železnice, tako da je železniški promet zdaj ohromljen, oblasti pa so prebivalcem že priporočile, naj ostanejo doma.

Postaja Maelbeek je sicer le nekaj sto metrov oddaljena od sedeža Evropske komisije. Ta je po napadih osebju že naročila, naj ostane doma oziroma naj ne zapušča zaprtih prostorov. Mnogi so tako ostali zaprti v prostorih evropskih institucij.

Na spodnjem satelitskem posnetku lahko vidite, kako blizu je postaja evropskim institucijam.

»Institucije EU sodelujejo pri zagotavljanju varnosti osebja in prostorov. Prosim, ostanite doma ali znotraj stavb,« je na twitterju sporočila komisarka za proračun Kristalina Georgijeva, ki je pristojna tudi za osebje in varnostna vprašanja.

Eksplozijo je posnela varnostna kamera.

Pred tem sta na bruseljskem letališču kmalu po 8. uri odjeknili dve eksploziji,image ki sta po prvih podatkih zahtevali smrtno žrtev, več ljudi je ranjenih. 

Deli s prijatelji