ZGODOVINSKI OBISK

Fidel Castro ni pozabil ne odpustil

Objavljeno: 28.03.2016 21:12Posodobljeno: 28.03.2016 21:12

Nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro je danes znova pokazal nasprotovanje zbliževanju Kube in ZDA.

HAVANA – Fidel Castro (89) se ob zgodovinskem obisku ameriškega predsednika Baracka Obame na Kubi prejšnji teden ni pojavljal v javnosti. Njegove danes objavljene pripombe pa kažejo, da ni pripravljen odpustiti in pozabiti več kot pol stoletja trajajočega sovraštva med Washingtonom in Havano. Kot je poudaril v mnenju v današnji izdaji kubanskega dnevnika Granma, Kuba ne potrebuje daril ameriškega imperija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V članku z naslovom El Hermano Obama (Brat Obama) je med drugim ironično zapisal, da bi ob poslušanju izjav ameriškega predsednika lahko vsak doživel srčni napad.

Obama je Kubo obiskal kot prvi ameriški predsednik po 88 letih. Med tridnevnim obiskom je Kubi zagotovil, da je v odnosih med Washingtonom in Havano napočil čas za mir in razumevanje. Poudaril je tudi, da bi morala biti prihodnost Kube v rokah Kubancev.

Odnosi med Washingtonom in Havano so se za več kot 50 let ohladili po revoluciji na Kubi leta 1959. Obama in sedanji kubanski predsednik, Fidelov brat Raul Castro, sta pred 15 meseci naznanila pot k normalizaciji odnosov. Ti so se z odprtjem veleposlaništev in ukrepi Obame precej izboljšali.