POZOR

Ekskluzivno: Avstrija se pripravlja na vdor beguncev, na pomoč helikopterji

Objavljeno: 08.03.2016 20:38Posodobljeno: 08.03.2016 20:38

Predvidevajo, da bodo migranti na senčno stran Karavank pritisnili iz Slovenije.

DUNAJ, LJUBELJ – Zahodnobalkanska migrantska pot naj bi bila zaprta. Prepuščanje beguncev skozi države na tej poti bo zaustavljeno in to naj bi bila tudi prednostna naloga, kar izhaja iz osnutka sklepov srečanja voditeljev EU. Eden prvih, ki je odkril namero zaustavitve migrantov po utečeni zahodnobalkanski poti, je bil avstrijski časnik Der Standard. Da pa Avstrijci kanijo popolnoma v slogu Madžarske in Orbana zapreti svoje meje in jih čuvati tudi z uporabo sile, potrjuje napoved vojaško-policijskih manevrov.

Ti se bodo dogajali v četrtek, nekaj kilometrov od slovenskega mejnega prehoda Ljubelj. Ekskluzivno smo izvedeli, da bodo na vojaško-policijskih vajah sodelovale mešane ekipe avstrijske vojske, njihove policije in tudi posebnih enot. Predvideva se scenarij akcije v smislu vdora nezakonitih migrantov preko Slovenije na avstrijsko ozemlje. Severni sosedje so odločni, da bodo nezakonite migrante, ki bi si drznili stopiti na njihovo ozemlje, potisnili nazaj čez mejno črto. Še več: za vajo so najeli tudi posebno skupino statistov, ki bodo igrali nezakonite migrante, v lov za njimi pa se bo podalo pet helikopterjev, od tega celo dva serije black hawk za prevoz moštva posebej izurjenih mož policistov ali vojakov.

Ali je Avstrija o teh vojaških vajah blizu slovenske meje obvestila ustrezne organe naše države, ne vemo, hkrati se tudi še ne ve, ali je na vajo povabljen kdo iz slovenskih uradnih vrst in kaj naj bi to tudi pomenilo. Ali bo tudi Slovenija skušala mobilizirati ustrezne enote za preprečitev vdora nezakonitih migrantov na naša tla po utečeni zahodnobalkanski poti, bomo skušali izvedeti jutri.

Predstavitvene informacije