HVAR

Dopustujete na Hrvaškem? Za sprehod brez majice boste plačali 500 evrov

Objavljeno 10. julij 2017 13.45 | Posodobljeno 10. julij 2017 13.45 | Piše: Mo. S.

Težave z neprimernim vedenjem tujih turistov imajo v več hrvaških krajih.

HVAR – Priljubljeni hrvaški otok Hvar ne bo več kraj razuzdanih zabav, razkazovanja in neprimernega vedenja, se je odločil sveži hvarski župan Rikardo Novak, ki je po otoškem glavnem mestu že postavil table s kaznimi za neprimerno vedenje. In kakšne so? Za sprehod po mestu brez majice boste plačali do 500 evrov, če boste to počeli v samih kopalkah, do 600, če boste pili in jedli na javni površini, pa do 700 evrov, poroča hrvaški portal index.hr.

»Ni normalno, da greš v kopalkah v samopostrežno«

»Prihranite denar in uživajte v Hvaru,« pravi župan, ki je prepričan, da je treba postaviti pravila. Novinarjem je že razkril, da turisti po Hvaru bruhajo, urinirajo, spijo na javnih površinah in pijani tavajo naokoli. »Zdaj turisti vedo, kakšno obnašanje od njih pričakujemo. Mestni svet Hvara se je odločil za predpisane kazni. Menite, da so visoke? Tudi meni je precej drago živeti v Hvaru. A kazen za neprimerno vedenje v Barceloni je 1500 evrov. Morda je res drago, a ima učinek. Turisti se pri nas sprehajajo goli, mislite, da to počnejo v Veroni ali Firencah? Morali smo postaviti meje, redarji imajo zdaj pristojnost pisati kazni in nadzorovati položaj. Zame ni normalno, da greš v kopalkah v samopostrežno,« je povedal medijem.

Da bi takšne kazni imele ravno nasprotni učinek, se ne boji, saj turizem gradijo že 150 let. In ne gre samo za težavo Hvara, temveč tudi drugih mest, na primer Novalje. Pred dnevi so namreč že britanski mediji poročali, kakšen kaos na Pagu povzročajo njihovi turisti. Bruhanje, razgaljanje, pretepanje in druge oblike primitivnega vedenja …

Deli s prijatelji