VELIKAN

Diamant, velik kot žogica

Objavljeno 10. maj 2016 13.42 | Posodobljeno 10. maj 2016 13.43 | Piše: U. S.

Dragi kamen je star približno tri milijarde let, imenuje se Naša luč.

To je kamen za vse čase! Lesedi la Rona, največji neobdelan diamant najvišje kakovosti, kar so jih našli v zadnjih sto letih, gre na dražbo: avkcijska hiša Sotheby's ga bo prodajala konec prihodnjega meseca v Londonu, zanj pa naj bi iztržili več kot 60 milijonov evrov (70 milijonov dolarjev)!

Pred junijsko dražbo so 1190-karatni diamant, njegovo ime v bocvanskem jeziku pomeni Naša luč, na ogled postavili v Sothebyju v New Yorku. David Bennett s Sothebyja pravi, da je velikost kamna osupnila strokovnjake. »Ni le redek, temveč izjemen, enkraten.« Velik je kot teniška žogica, izkopali so ga v Bocvani novembra 2015, v rudniku, ki je v lasti kanadskega podjetja Lucara Diamond Corporation, star naj bi bil od 2,5 milijarde do več kot tri milijarde let! Ko ga bodo obrusili, bi lahko dobili največji diamant vrhunske kakovosti doslej, menijo strokovnjaki, Bennett pa ljudi vabi, naj si ga pridejo ogledat, dokler še imajo to možnost, naslednjič bi javnost ta dragi kamen lahko videla šele čez dve leti, najverjetneje pa bodo iz njega dobili več manjših slavnih diamantov. Dražbe, kot bo junijska, še ni bilo, poudarja Bennett, doslej namreč tako velikega neobdelanega diamanta še niso dražili: »Cena je okvirna, odkrito povem, da je težko reči, koliko bomo iztržili – koliko pa je vreden največji diamant na svetu?«

No, Lesedi la Rona ni največji diamant vseh časov, za največjega še vedno velja diamant Cullinan, ki so ga našli leta 1905 v Južnoafriški republiki in je tehtal kar 3106 karatov (621,35 grama); pozneje je iz njega nastalo devet manjših kamnov, ki so del kronskih draguljev Združenega kraljestva.

Če bodo za Lesedi la Rona zares iztržili pričakovano (in več), bo postal najdražji na dražbi prodani kamen: lani je hongkonški milijarder Joseph Lau za 12,03-karatni modri diamant Morda luna, ki ga je podaril sedemletni hčerki, plačal kar 48 milijonov dolarjev.

Deli s prijatelji