VRH EU

Cerar razkril, koliko premeščenih beguncev Sloveniji

Objavljeno 07. marec 2016 14.08 | Posodobljeno 07. marec 2016 14.35 | Piše: STA, T. L.

Ko bo balkanska pot učinkovito zaprta, bo to pomenilo tudi možnost, da se odstranijo tehnične ovire, je še napovedal Cerar.

Miro Cerar.

BRUSELJ – Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem pregledali napredek pri izvajanju načrta za zajezitev migracijskega toka iz Turčije v Evropo, ki je še daleč od zaželenega. Vrha EU in Turčije o migrantski krizi se udeležuje tudi slovenski premier Miro Cerar.

Cerar je vztrajal, da je zaprtje balkanske poti za nezakonite migrante nujno in da je Slovenija doslej začasno delno preložila popolno izvajanje schengenskih pravil, zdaj pa jih bo začela v celoti izvajati. Ko bo balkanska pot učinkovito zaprta, bo to pomenilo tudi možnost, da se odstranijo tehnične ovire, je še napovedal. Prav tako je izpostavil, da je Slovenija po prenehanju navala nezakonitih migracij pripravljena sprejeti prve begunce v sklopu evropskega načrta za premestitev, v okviru katerega se je zavezala, da bo v letu in pol sprejela 567 beguncev.

Slovenija bo po premierjevih besedah aprila sprejela prvih 40 do 50 beguncev in potem vsak mesec približno toliko, tako da bi v letu in pol prišli do omenjene številke 567.

Deli s prijatelji