ZAPOR

Če bo poslanec zaposlil sorodnika, gre v zapor za tri leta

Objavljeno 03. avgust 2017 18.25 | Posodobljeno 03. avgust 2017 18.25 | Piše: STA, Ma. M.

Odločitev v parlamentu: poslanci ne bodo smeli zaposlovati sorodnikov.

PARIZ – Francoski parlament je z veliko večino dokončno potrdil zakon, ki poslancem prepoveduje zaposlovanje ožjih družinskih članov. Prepoved je med volilno kampanjo obljubil predsednik države Emmanuel Macron, potem ko so prišli na dan sumi, da je François Fillon kot poslanec fiktivno zaposlil svojo soprogo in otroke.

Izplačal ji je več sto tisoč evrov, pa sploh ni delala

Afera je kandidata konservativcev, bivšega premierja Fillona drago stala, saj je izpadel že v prvem krogu volitev. Proti njemu in njegovi soprogi Penelope je bila marca uvedena uradna preiskava, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Soprogi je kot poslanec v letih 19862013 izplačal več sto tisoč evrov za delo v svoji poslanski pisarni, pa ga sploh ni opravljala oz. je delala izjemno malo. Tako Fillon kot tudi njegova soproga zanikata, da sta naredila kar koli nezakonitega.

Za kršitev zapor treh let

Za prepovedi zaposlovanja družinskih članov je danes glasovalo 383 poslancev narodne skupščine, trije so bili proti, 48 vzdržanih. Narodna skupščina je zakon sprejela dan po tem, ko je to storil zgornji dom parlamenta, senat. Prepovedali so zaposlovanje bližnjih družinskih članov, kot so zakonci, partnerji, starši in otroci, pa tudi staršev in otrok zakoncev oziroma partnerjev. V nasprotnem primeru jim grozi kazen treh let zapora in 45.000 evrov globe. Pri zaposlovanju daljnih svojcev je poslej obvezna izjava, kot velja v primeru zaposlitve člana družine drugega poslanca ali ministra.

Francoska pravosodna ministrica Nicole Belloubet je potrditev prepovedi označila za zelo pozitiven signal za sodržavljane.

Deli s prijatelji