TERORISTIČNA GROŽNJA

Bruselj ogrožen? Stopnja nevarnosti napadov je tam največja

Objavljeno 21. november 2015 10.22 | Posodobljeno 21. november 2015 10.24 | Piše: STA, T. Pa., Mo. S.

Tudi na Hrvaškem velja najvišja stopnja pripravljenosti zaradi morebitnih terorističnih groženj.

BRUSELJ, ZAGREB – Belgijska vlada je povišala stopnjo nevarnosti terorističnih napadov v Bruslju na najvišjo, 4. stopnjo. Tiskovna agencija AFP poroča, da nacionalni krizni center teden dni po napadih v Parizu opozarja na nevarnost. 

»Analize kažejo na resne in takojšnje grožnje, ki zahtevajo posebne varnostne ukrepe in priporočila prebivalstvu,« je sporočil center, ki je del ministrstva za notranje zadeve. Več podrobnosti ni znanih, ker se pravosodne preiskave nadaljujejo.

Prebivalstvu belgijske prestolnice, kjer sta tudi sedeža EU in zveze Nato, belgijska vlada priporoča, naj se ne zadržuje na mestih, kjer se po navadi zbira veliko ljudi, kot so stadioni, transportna križišča, letališča, koncertne dvorane ipd.

Podobno tudi Hrvaška

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je že v četrtek zvečer potrdil, da na Hrvaškem velja najvišja stopnja pripravljenosti zaradi morebitnih terorističnih groženj. Dejal je še, da hrvaška policija ne bo premikala slovenske žice ob hrvaški meji, ker spoštuje načrt Evropske komisije o beguncih. Ostojić je dejal, da je treba biti v vsakem trenutku previden, ko gre za terorizem. »Od mene niste nikoli slišali, da ni teroristične nevarnosti. Smo v najvišji stopnji pripravljenosti,« je povedal v večernem pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL.

Dodal je, da je hrvaška policija v četrtek zvečer za kratek čas zaprla središče Zagreba zaradi sumljive torbe pri francoskem veleposlaništvu. Hrvaški policisti so ravnali v skladu s predpisi v takšnih razmerah, kar je povzročilo zastoje v prometu. Na koncu se je izkazalo, da je šlo za lažni preplah. Na vprašanje, ali je Hrvaška okrepila nadzor na meji z BiH, potem ko so hrvaške obveščevalne službe ocenile, da je BiH potencialno žarišče terorizma, je Ostojić izjavil, da so to storili že zdavnaj. »Hrvaška mora biti kot država protiteroristične koalicije pripravljena preventivno delovati v vsakem pogledu. Previdnost ni nikoli odveč, a ni dovolj gledati le svojega dvorišča. Skupaj z varnostnimi službami drugih držav izmenjujemo informacije,« je še dejal.

Bodo zaprli mejo?

Novinarja je tudi zanimalo, ali je Hrvaška pripravljena na morebitno popolno zaprtje meje, ko je v četrtek začela zavračati ljudi, ki ne prihajajo iz držav v vojni. Ostojić je odgovoril, da gre za majhen delež ljudi, ki ne bežijo pred vojno, ter dejal, da se izogiba izrazu ekonomski imigranti, ker si vsi begunci in migranti želijo boljše življenje.

Poudaril je, da je Slovenija sprožila učinek domin, ko je zaprla mejo za ljudi, ki ne prihajajo iz držav, v katerih so vojne, in ki so poskusili izkoristiti begunski val. Pričakuje, da bo največ težav zaradi tega na makedonsko-grški meji, ker bo Grčija kot prva morala podrobno preverjati begunce in migrante ter preprečiti vstop tistim, ki ne prihajajo z vojnih območij.

Slovenska žica je provokacija

Na vprašanje, kaj se dogaja na slovensko-hrvaški meji, kjer slovenska stran nadaljuje postavljanje bodeče žice, je Ostojić odgovoril, da gre za provokacijo, na katero Hrvaška ne bo nasedla.

»Nimamo nobenih težav s tem, da bi zaščitili hrvaško ozemlje, a ne bomo dovolili, da bo ogrožen Junckerjev načrt za begunce. Hrvaška policija bi to enostavno rešila. Ne bom se zdaj znova šalil z lovci,« je dejal.

Glede informacije, da bodo slovenskim policistom na meji s Hrvaško med drugim pomagali bolgarski, je spomnil, da so bolgarski policisti »izkušeni«, saj so bili prvi v EU, ki so ustrelili begunca. »Zelo žalostno je, če se želi zavarovati meja dveh prijateljskih držav z zavezniškimi enotami, ki naj bi ukrepale na takšen način.« Poudaril je, da se je Hrvaška tudi v tem primeru pokazala kot resna in odgovorna država, ki ne bo vlekla nobenih potez, zaradi katerih bi bil ogrožen načrt predsednika Evropske komisije Junckerja za sodelovanje med državami na begunski poti.

V Hrvaško je danes do 9. ure vstopilo nekaj manj kot 1100 beguncev, potem ko je v četrtek iz Srbije prišlo približno 5000 ljudi. Od srede septembra je bilo na Hrvaškem približno 421.200 beguncev in migrantov, je danes sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

Deli s prijatelji