IZREDNI VRH EU

Bruselj: med turškimi zahtevami dodatne tri milijarde

Objavljeno 07. marec 2016 18.40 | Posodobljeno 07. marec 2016 18.41 | Piše: STA, T. Pa.

Največ prahu dviga turška zahteva v povezavi z izmenjavo prebežnikov.

Nekatere cene se bodo znižale. A ne pri nas, zaradi evropskih regulacij so po vstopu v EU znižanj deležni Hrvati.

BRUSELJ – Turčija je na izrednem vrhu z EU zahtevala dodatne tri milijarde evrov do leta 2018 za izboljšanje življenjskih pogojev sirskih beguncev v državi, je danes v Bruslju povedal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Ali bo Turčija ta denar dejansko dobila, je odvisno predvsem od držav članic EU, je dejal na novinarski konferenci po pogovorih evropskih voditeljev s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem.

Države EU so se glede doslej dogovorjenih treh milijard evrov pomoči Turčiji odzivale dokaj počasi, je menil Schulz.

Turčija je, sodeč po osnutku svojega predloga, zahtevala tudi pospešitev vizumske liberalizacije. Želi, da začne ta veljati že junija, ne oktobra, kot je zdaj predvideno v primeru uresničitve vseh pogojev.

Evropski parlament je pripravljen razpravljati o pospešitvi vizumske liberalizacije, vendar morajo biti za to izpolnjeni vsi pogoji, je o tem dejal Schulz.

Največ prahu pa dviga turška zahteva v povezavi z izmenjavo prebežnikov. Turčija naj bi zahtevala, da za vsakega sprejetega Sirca iz Grčije Unija v zameno sprejme enega sirskega begunca iz Turčije. Ta predlog v Bruslju neuradno opisujejo kot povsem nelogičen.

Voditelji članic EU in Turčije so konec novembra v Bruslju dosegli dogovor o skupnem načrtu za obvladovanje migracijskega toka. Ta predvideva tri milijarde evrov pomoči EU za begunce v Turčiji, oživitev pristopnih pogajanj in pospešitev vizumske liberalizacije. Turčija pa naj bi ukrepala za zajezitev migracijskega toka in proti tihotapcem z migranti.

Schulz se je zavzel tudi za to, da bi pristopna pogajanja med EU in Turčijo in odprtje novih poglavij obravnavali ločeno od vprašanja begunske krize.

Turški premier je pred kratkim odšel s srečanja z evropskimi voditelji na sestanek z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Vrh Unije se zdaj sestaja ločeno. Predvideno razpravo o zaprtju balkanske migracijske poti so sicer povsem zasenčile dodatne turške zahteve, tako da bo sodelovanje s Turčijo tudi v ospredju zasedanja osemindvajseterice.

Drevi je predvidena še večerja voditeljev članic Unije s turškim kolegom, ki se utegne zavleči pozno v noč.

Deli s prijatelji